Business Hi-Tech

PNL atacă impozitul zero al IT-iştilor şi provoacă o furtună

PNL atacă  impozitul zero al IT-iştilor şi provoacă o...

Autor: Adrian Seceleanu

03.06.2019, 00:07 4418

PNL a anunţat una dintre primele măsuri pe care le va lua după preluarea puterii: anularea facilităţilor fiscale pentru IT-işti ♦ Reacţii dure ale industriei de software şi ale concurenţilor din politică.

Partidul Naţional Liberal, princi­palul partid de opoziţie, dar şi ma­rele câşti­gă­tor al alegerilor euro­par­lamentare de la sfârşitul lunii mai, are în plan ca în primele luni de la preluarea guvernării să elimine facilităţile fis­cale pentru IT-işti, care au devenit niş­te „privilegii“ acordate categoriei profesio­nale care „câştigă cel mai bine din România“, a de­cla­rat la finele săptămânii tre­cute, la Mediaş, Ludovic Orban - preşedintele formaţiunii po­litice, provocând astfel o furtună în mediul politic şi de business.

„Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să cre­ezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor pri­vi­le­gii. Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câş­ti­gă cel mai bine în România“, a declarat Orban. El a adăugat că par­ti­dul pe care îl conduce mi­litează pentru „neutra­litate fis­cală“. „Un anga­jat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de gre­le trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează ve­nituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plătească impozit?“.

Scutirea de impozitul pe venit, introdusă de ca­bi­­netul Adrian Năstase (PSD) la înce­pu­tul anilor 2000, pentru a atrage în România in­ves­tiţiile ale gi­gan­ţilor din tehnologie, a re­zis­tat până acum indi­fe­rent de guvernare, iar pla­ja de aplicare a fost extinsă la finele anului tre­cut, astfel că în prezent apro­xi­ma­tiv 100.000 de angajaţi au acces la această facilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO