Business Hi-Tech

Polonezii iau 51% din Scop Computers pentru 5 mil. €

Polonezii iau 51% din Scop Computers pentru 5 mil. €

Autor: Magraon Andreea

02.12.2010, 23:50 143

Pachetul majoritar de acţiuni al Scop Computers, fostul lider alpieţei locale de distribuţie de IT&C, o companie fondată înanul 1995 de doi discreţi antreprenori locali, a fost preluat degrupul ABC Data, cel mai mare distribuitor IT&C din Polonia.

Tranzacţia a avut o valoare de 5 milioane de euro, iar cele douăpărţi au agreat că partea poloneză va deveni în câţiva ani singurulproprietar, astfel că fondatorii români Alexandru Vişan şi DragoşStan ar mai putea încasa alţi bani, respectiv până la 1,675milioane euro, în funcţie de profitul net obţinut de Scop în2010.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Scop Computers aavut anul trecut o cifră de afaceri de 81,5 milioane de euro, înscădere de la 117,1 milioane de euro în 2008. De asemenea, companiaa obţinut anul trecut un profit de 1,4 milioane de euro şi aveadatorii totale de 24,8 milioane de euro la finele lunii decembrie2009.

Compania a fost liderul pieţei locale de IT&C după declinulTornado Sistems, poziţie pierdută în faţa diviziei de distribuţie agrupului Asesoft, controlat de Sebastian Ghiţă şi Iulian Stanciu.Scop discutase în urmă cu câţiva ani un proiect de fuziune curivalii de la Tornado şi RHS, însă discuţiile s-au finalizat doarcu integrarea RHS şi Tornado.

Tranzacţia este una dintre cele mai importante din ultimul an depe piaţa locală de distribuţie de IT, estimată în acest an la circa700 de milioane de euro.

Proprietarii Scop au fost asistaţi în această tranzacţie deavocaţii firmei Popovici Niţu & Asociaţii, în timp ce poloneziiau lucrat cu White & Case, consultantul financiar altranzacţiei fiind Raiffeisen Investment.

"Devenim parte a grupului ABC Data având acelaşi obiectivstrategic de a menţine şi consolida poziţia de lider în distribuţiaIT în Europa Centrală şi de Est", a declarat Alexandru Vişan,director general al Scop Computers, fără a oferi alte detalii.

Principalii concurenţi pe piaţa locală ai Scop sunt AsesoftDitribution, RHS Tornado şi Omnilogic.

Tranzacţia arată un interes tot mai mare al companiilor polonezepentru piaţa din România.

De altfel, chiar fondatorii Scop au mai vândut în 2007 grupuluipolonez Asseco integratorul Net Consulting.

Mutarea ABC Data e justificată, crede Eugen Schwab-Chesaru,managing director pentru Europa Centrală şi de Est al Pierre AudoinConsultants (PAC).

"Tranzacţia e importantă prin faptul că aduce un prim semnconcret de interes pentru piaţa locală de distribuţie după crizacare a spulberat sectorul la începutul lui 2009. Pe de altă parte,distribuţia regională are mult sens şi extinderea influenţeidistribuitorului polonez este absolut naturală şi consider că e unpas strategic inteligent."

În ceea ce priveşte valoarea tranzacţiei, Schwab crede căaceasta este una rezonabilă, având în vedere poziţia companiei şicontextul de piaţă.

"Cele 5 milioane de euro sunt privite prin prisma valorizărilorde acum 2-3 ani, însă sunt o valoare mai mult decât rezonabilăpentru momentul actual. Scop este totuşi un jucător important, cuvaloare adăugată, care chiar dacă a suferit mult, s-a redresatrezonabil."

ABC Data, cu afaceri de peste 600 de milioane de euro pe an,este listată la bursa din Varşovia şi s-a extins în Cehia, Slovaciaşi Lituania în ultimii cinci ani.

Scop face parte din grupul cu acelaşi nume înfiinţat în anul1995. Compania era deţinută de Alexandru Vişan, cu o pondere de80%, şi Dragoş Stan, cu 20% din acţiuni.

Cei doi antreprenori sunt foarte discreţi, apărând rareori înpublic.

Vişan mai este acţionar la o altă companie de distribuţieIT&C, MB Distribution.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO