Business Hi-Tech

Posibilă tranzacţie între doi jucători internaţionali, cu mii de angajaţi şi afaceri de sute de milioane de lei în România: Francezii de la Atos vor să cumpere compania americană DXC Technology (fostul Luxoft)

Gigantul francez Atos a făcut mai multe achiziţii în 2020, printre care companiile SEC Consult, Motiv şi Eagle Creek

Gigantul francez Atos a făcut mai multe achiziţii în 2020, printre care companiile SEC Consult, Motiv şi Eagle Creek

Autor: Alexandra Cepăreanu

08.01.2021, 00:05 583

♦ Grupul francez Atos, unul dintre cei mai mari integratori IT&C din Europa, a raportat afaceri de 96 mil. euro în 2019.

Grupul francez Atos, unul dintre cei mai mari integratori IT&C din Europa, care deţine pe piaţa din România trei companii ce însumează afaceri de sute de milioane de lei şi mii de angajaţi, a lansat o ofertă de 10 miliarde de dolari (circa 8,1 miliarde de euro) pentru achiziţia furnizorului american de servicii şi soluţii de IT DXC Technology (fostul Luxoft), cu venituri anuale de peste 24 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Atos este prezent în România prin trei companii - Atos IT Solutions and Services, Atos Convergence Creators şi Atos IT Solutions România - care au însumat afaceri de aproximativ 114,3 mil. euro, şi peste 2.440 de persoane la finalul anului 2019, arată datele publice. Astfel, activitatea francezilor în România se împarte între divizia de infrastructură IT, prin intermediul căreia se furnizează servicii de tip managed services, servicii de outsourcing, virtualizare şi cloud, şi divizia de integrare de sisteme IT, la care se adaugă şi divizia de big data şi securitate cibernetică. Compania franceză Atos a evaluat furnizorul american DXC Technology, cotat la bursa de la New York, la peste 10 miliarde de dolari, au declarat pentru Reuters două surse, sub condiţia anonimatului.

În cazul în care tranzacţia va fi efectuată, francezii de la Atos îşi vor extinde prezenţa pe piaţa americană şi, în plus, vor avea acces la un portofoliu amplu de clienţi şi de produse B2B, precum analytics, aplicaţii în cloud şi servicii de outsourcing IT.

În prezent, discuţiile dintre cele două părţi sunt încă într-o etapă preliminară şi nu există nicio certitudine că cele doi jucători intrnaţionali vor ajunge la o înţelegere finală. Dacă tranzacţia va fi încheiată, va reprezenta cea mai mare tranzacţie pentru francezi de la Atos, care în 2018 au achiziţionat furnizorul american de servicii IT Syntel pntru suma de 3,4 miliarde de dolari (2,7 miliarde de euro).

Integratorul francez a intrat pe piaţa din România în 2011 prin achiziţia Siemens IT Solutions and Services din Germania.

La nivel de grup, majoritatea clienţilor activează în zonele de producţie, retail şi transport, urmaţi de sectorul public şi sănătate şi de companii de telecomunicaţii, media, utilităţi şi servicii financiare.

De asemenea, compania americană DXC a luat naştere în 2017, când gigantul Hewlett Packard Enterprise a decis să îşi separe businessul de servicii enterprise de restul companiei. Cu toate acestea, în prezent, DXC se confruntă cu datorii în creştere.

Pe de altă parte, în 2019, furnizorul american DXC Technology, anunţa achiziţia dezvoltatorul de software Luxoft, pentru 2 mld. dolari, potrivit presei internaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO