Business Hi-Tech

POSTelecom isi aduce consilieri chinezi

20.10.2004, 00:00 15

Operatorul de telefonie detinut de Posta Romana, POSTelecom, a semnat un acord de consultanta cu China Unicom, cel mai mare operator din China, si ZTE, producator de echipamente pentru telecomunicatii, pregatindu-se astfel sa isi lanseze serviciile comerciale pana la finalul acestui an.
O echipa de specialisti si consilieri de la China Unicom va sosi la Bucuresti pentru a pune in functiune reteaua POSTelecom. Astfel, noul operator pe piata romaneasca, care va folosi tehnologii de comunicatii pe Internet (VoIP), va beneficia de experienta acumulata de China Unicom in ultimii zece ani. In acest moment, studiile de piata arata ca operatorul chinez are cei mai multi clienti din lume pe tehnologia VoIP (Voice over IP).
Compania ZTE, producator de echipamente de comunicatii, va furniza cele necesare punerii la punct a retelei POSTelecom. Contractul, in valoare de 130 de milioane de dolari, este finantat de Banca de Export-Import a Chinei. Conform unui memorandum, ZTE va deveni ulterior actionar al POSTelecom alaturi de China Unicom, cele doua companii obtinand de la Posta Romana un pachet de 29% din actiunile POSTelecom.
?Reteaua va fi functionala pana la finalul acestui an. In primele 12 luni de activitate ne propunem sa atragem 50.000 de clienti, atat persoane fizice, cat mai ales companii", a declarat Radu Cernov, director executiv al POSTelecom.
Operatorul Postei Romane va furniza servicii diverse de teclecomunicatii, de la servicii de telefonie fixa (convorbiri nationale si internationale pe baza tehnologiei VoIP), dar si servicii speciale (apel in asteptare, devierea si restrictionarea apelurilor), solutii VPN (retele virtuale private) si de acces la Internet (prin dial-up, broadband, linii inchiriate), precum si transmisii de date. Telefonia prin Internet permite reducerea la maximum a costurilor convorbirilor, desfiintand conceptul de apel de lunga distanta. Tocmai de aceea, furnizorii de servicii de acces la Net au devenit concurenti puernici pentru operatorii de telefonie fixa.
Serviciile POSTelecom vor fi disponibile atat in varianta cu abonament, cat si prin cartele preplatite. In prima faza, serviciile vor acoperi orasele Bucuresti, Bacau, Brasov, Craiova, Galati, Cluj-Napoca si Timisoara, reteaua urmand sa fie extinsa si in alte sapte orase. In primii trei ani de activitate, POSTelecom vrea sa acopere 14 orase mari.
In acest moment, POSTelecom are un capital social subscris de 495 miliarde de lei. Operatorul este controlat in proportie de 80% de Compania Nationala Posta Romana (CNPR), ceilalti actionari fiind Grupul Industrial Roman - 10%, Banca Comerciala Romana - 5%, SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana, fiecare cu cate 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO