Business Hi-Tech

Povestea F64: de la hobby la un business de 17 mil. euro

Povestea F64: de la hobby la un business de 17 mil. euro

Marian Alecsiu şi Daniela Becheru au pornit ceea ce avea să devină ulterior F64 Studio la începutul anilor ‘90, pe vremea când piaţa foto din România era aproape inexistentă

Autor: Anca Arsene-Barbulescu

15.11.2011, 00:05 3035

Retailerul online de produse foto şi video F64 Studio, fondat la începutul anilor '90 de Marian Alecsiu şi Daniela Becheru, estimează că ar putea ajunge în anul 2012 la afaceri de 17,5 mil. euro faţă de 14 mil. euro în acest an, în special pe fondul deschiderii unui showroom de 1.300 de metri pătraţi în Bucureşti, unul dintre cele mai mari de acest tip din lume.

Anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de 11,35 milioane de euro şi un profit net de peste jumătate de milion de euro, ambele în creştere faţă de nivelul din 2009, când au fost raportate afaceri de 9,27 milioane de euro şi un profit de aproape 312.000 de euro.

Marian Alecsiu şi Daniela Becheru au pornit ceea ce avea să devină ulterior F64 Studio la începutul anilor '90, pe vremea când piaţa foto din România era aproape inexistentă. Cum au reuşit să transforme pasiunea de atunci pentru fotografie într-un business de 14 mil. euro anul acesta? Povestea F64 Studio, astăzi cel mai mare magazin foto din sud-estul Europei, începe în 1990.

"Fotografia a fost dintotdeauna o pasiune. Eram fotograf la diverse evenimente deja de câţiva ani când am decis să deschid propria afacere", îşi aminteşte Marian Alecsiu (44 de ani), directorul general şi proprietarul a 50% din businessul F64, alături de Daniela Becheru, actualul managing director al companiei. A transformat astfel hobby-ul în job.

Aşa a fost deschis un mic laborator de developare foto, o afacere destul de prosperă la acel moment, în urma unei investiţii pe care Alecsiu a strâns-o atât din câştigurile obţinute ca fotograf, care nu erau însă foarte mari, cât şi din vânzarea propriei truse foto care, ca şi acum de altfel, nu era deloc ieftină.

Şase ani mai târziu însă, odată ce piaţa laboratoarelor de developat a devenit din ce în ce mai aglomerată, Alecsiu s-a văzut nevoit să-şi orienteze afacerea în altă direcţie. A început atunci să importe mai întâi accesorii cu precădere din Franţa şi ulterior şi aparate foto din Rusia şi din alte ţări vest-europene. Preţ de câţiva ani, consignaţia de pe Covaci şi cea din Unirii au rămas astfel singurii furnizori de echipamente foto pe o piaţă destul de închisă, care nu permitea accesul prea uşor la furnizori şi unde cererea era destul de mică. "România n-a fost multă vreme interesantă pentru marii producători de aparate şi accesorii foto din lume", apreciază Alecsiu.

F64 Studio s-a conturat propriu-zis în urmă cu exact un deceniu, când cei doi antreprenori au decis să mute consignaţia din cadrul magazinului Unirea. Acum însă, compania a deschis un nou magazin despre care proprietarii F64 afirmă că este cel mai mare în domeniu din sud-estul Europei şi printre cele mai mari din lume. "Nu ştiu dacă există ze­ce astfel de showroomuri specializate pe zona foto la nivel mondial", spune Alecsiu.

F64 Studio a rămas astfel printre puţinele magazine specializate care au rezistat atacului magazinelor generaliste şi hipermarketurilor cu o ofertă din ce în ce mai bogată inclusiv în zona produselor foto.

Citiţi mai multe despre F64 în ediţia din această săptămână a Business Magazin sau pe www.bmag.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO