Business Hi-Tech

Premieră: O echipă de liceeni din Bucureşti a construit „ROM-2”, primul satelit din România care a fost testat în laboratoarele de specialitate din Madrid. Dacă lansarea va avea succes, România va avea primul satelit funcţional pe orbită în prima jumătate a anului 2023

Foto: De la stânga la dreapta, Alexandru Luchianov, Filip Buşcu, David Constantinescu (RomSpace), alături de Felix Paez (AMSAT) şi Saurav Paudel (Orion Space) în laboratorul Institutului de Microgravitaţie de la UPM

Foto: De la stânga la dreapta, Alexandru Luchianov, Filip Buşcu, David Constantinescu (RomSpace), alături de Felix Paez (AMSAT) şi Saurav Paudel (Orion Space) în laboratorul Institutului de Microgravitaţie de la UPM

Autor: Robert Manea

10.10.2022, 18:55 1259

Echipa RomSpace, alcătuită din elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (ICHB), a construit satelitul ”ROM-2” ce urmează să fie testat în laboratoarele Institutului de Microgravitaţie din cadrul Universităţii Politehnice din Madrid (UPM).

Programul de cercetare, construcţie şi testare a fost sponsorizat de Fundaţia Superbet, compania de publicitate Let's do it, producătorul de sticlă Glass Design şi Guvernul României. Alături de ei au contribuit Fundaţia Culturală Magdalena şi Ovidiu Buluc, Banca Transilvania şi Eximbank.

"Testele au fost efectuate cu încărcările şi măsurătorile specificate de SpaceX. ROM-2 s-a calificat cu succes pentru zborul cu SpaceX la unităţile IDR (Ignacio Da Riva) din UPM", a declarat Felix Paez, director AMSAT, prezent la sesiunea de teste. "Nu vezi în fiecare zi elevi construind obiecte spaţiale. Pasiunea şi ambiţia lor sunt omagii aduse ştiinţei şi industriei aerospaţiale", a adăugat el.

"Satelitul nostru e mic, dar am reuşit să punem în el o cantitate mare de speranţe. Abia au mai avut loc piesele", a declarat Filip Buşcu, coordonatorul proiectului. "La următoarele misiuni ne va fi mai uşor".

"Testarea în sine n-a fost grea. Munca fusese făcută cu luni bune înainte. Cea mai grea parte a proiectului au fost cele cîteva ore de aşteptare încordată a rezultatelor", a spus Alexandru Luchianov, programatorul şef.

"Tot efortul nostru de pînă acum a avut un singur scop: să demonstrăm că se poate. După asta putem să trecem la nivelul următor", a adăugat David Constantinescu, responsabil cu structura.

Botezat "Space Sparrow", ROM-2 va fi lansat în spaţiu în prima jumătate a anului 2023, prin compania britanică Alba Orbital, cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX. În luna decembrie va fi integrat în lansator, la Glasgow.

Tot în decembrie şi tot la Glasgow, echipa RomSpace a fost invitată să prezinte următoarea sa misiune spaţială, în cadrul unui eveniment dedicat industriei aerospaţiale.

Echipa RomSpace e formată din: Rareş Bălăşescu, Filip Buşcu, George Chirilă, Eliza Constantinescu, David Constantinescu, Vlad Erceanu, Vladimir Necula, Alexandru Luchianov, Andra Palada.

Dacă lansarea de la Cape Canaveral va avea succes, România va avea primul satelit funcţional pe orbită în prima jumătate a anului 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO