• Leu / EUR4.7607
  • Leu / GBP5.4399
  • Leu / USD4.2653
Business Hi-Tech

Premieră în industria IT din România, stimulată de „revoluţia fiscală”: după Dacia şi Ford, o ”uzină” de soft din Timişoara ar putea intra în grevă. Angajaţii sunt nemulţumiţi de oferta salarială a firmei

Premieră în industria IT din România, stimulată de „revoluţia fiscală”: după Dacia şi Ford, o ”uzină” de soft din Timişoara ar putea intra în grevă. Angajaţii sunt nemulţumiţi de oferta salarială a firmei

Cătălina Dodu, country manager pentru operaţiunile locale ale grupului Atos: Căutăm soluţii realiste la problemele ridicate de către partenerii de negociere

Autor: Adrian Seceleanu

19 ian 2018

Peste jumătate dintre angajaţii subsidiarei din România ai companiei franceze Atos, care sunt nemulţumiţi de oferta salarială a firmei, vor decide luni dacă vor intra în grevă, după ce au primit joi seară o nouă ofertă din partea patronatului. Cele trei propuneri anterioare fuseseră respinse.

Peste jumătate dintre cei 2.000 de angajaţi din Timişoara ai Atos IT Solutions and Services, subsidiara locală a grupului francez cu acelaşi nume, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT din Europa, care sunt nemulţumiţi de oferta salarială a patronatului pentru 2018, ar putea decide luni să intre în grevă, marcând astfel o premieră în industria locală de software şi servicii de IT, care va tatona în acest an în premieră pragul de 5 miliarde de euro.

„Compania a înaintat o nouă ofertă, pe care urmează să o prezentăm membrilor de sindicat în dimineaţa zilei de vineri. Vom lua o decizie luni după-amiază. Dacă şi această ofertă va fi refuzată de către angajaţi, atunci intrăm în grevă”, a declarat pentru ZF Iancu Florentin, preşedintele Sindicatului IT din Timişoara, organizaţie care are ca membri aproximativ 1.400 de angajaţi ai Atos din Timişoara, Bucureşti şi Braşov. Negocierile au fost îngreunate de schimbările peste noapte ale legislaţiei fiscale realizate de guvernul Tudose, care a determinat, prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat a plăţii contribuţiilor, o scădere cu 7% a salariului net în cazul programatorilor, al căror venit era scutit de impozite. Câteva sute de angajaţi ai Atos se află în această situaţie, potrivit datelor ZF. „Revendicările au legătură cu negocierea contractului colectiv de muncă, respectiv revendicările financiare, situaţie care este îngreunată de situaţia noastră specială din IT, a programatorilor scutiţi de impozitul pe venit. Impasul vine din oferta companiei la revendicările noastre privind primele, bonusurile şi beneficiile extrasalariale”, a explicat preşedintele Sindicatului IT din Timişoara.

Până în prezent doar giganţii din industria auto Dacia şi Ford au mai avut negocieri tensionate cu angajaţii după „revoluţia fiscală” a PSD - situaţia de la Atos aducând în prim-plan şi evoluţia explozivă din ultimii ani a firmelor de software şi servicii de IT, care au ajuns să aibă mii de angajaţi.

Discutăm din luna septembrie cu angajaţii şi am înaintat ieri o nouă ofertă, a declarat joi seară pentru ZF şi Cătălina Dodu, country manager pentru operaţiunile locale ale grupului Atos. „Compania Atos şi-a menţinut permanent politica de deschidere faţă de angajaţi şi reprezentanţii lor. Cele 12 şedinţe de negociere a contractului colectiv de muncă Atos au avut loc din 7 septembrie până în prezent, neconstituind întâlniri fără finalitate, ci dimpotrivă, etape ale unei permanente căutări de soluţii realiste la problemele ridicate de către partenerii de negociere, Sindicatul IT Timişoara. Urmând aceeaşi deschidere manifestată în tot acest timp, şi în urma şedinţei de conciliere de astăzi (joi - n. red.), compania a înaintat oficial o nouă ofertă, ce urmează a fi supusă votului angajaţilor din sindicat”, a declarat Dodu.

Cele două părţi au avut discuţii ieri şi la Inspectoratul de Muncă din Timiş, care nu au avut rezultat. „Procesul de mediere de la Inspectoratul de Muncă Timiş nu a avut rezultat, nu am ajuns la un acord. Urmează să avem o nouă discuţie în a doua parte a acestei zile şi dacă şi acestea eşuează, probabil vom declanşa o grevă de avertisment. Pentru grevă avem deja semnături de la aproximativ 70% dintre membrii de sindicat, adică aproximativ 900 de persoane. Mai avem şi un mandat pentru declanşarea unui conflict de muncă, semnat de peste 1.000 de oameni”.

Sindicatul şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale legate de etapele dialogului social şi legitimitatea grevei. Aceste lucruri sunt bifate.

Iancu Florentin, preşedintele Sindicatului IT din Timişoara: Discuţiile sunt îngreunate de situaţia noastră specială din IT, a programatorilor scutiţi de impozitul pe venit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

adrian.seceleanu@zf.ro

 
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7607
Diferență: -0,0294
Ieri: 4.7621
Azi: 4.2653
Diferență: -0,0117
Ieri: 4.2658
Azi: 5.4399
Diferență: -0,068
Ieri: 5.4436
Azi: 4.2267
Diferență: 0,1659
Ieri: 4.2197