Business Hi-Tech

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind emiterea de monedă electronică. Instituţille care emit criptomonede vor fi autorizate şi supravegheate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

08.11.2019, 19:19 347

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea Guvernului privind reglementarea activităţii de emitere a monedelor electronice, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Actul normativ are în vedere autorizarea, cerinţele operaţionale şi supravegherea instituţiilor care emit monedă electronică.

"În linie cu abordarea de reglementare actuală, a fost elaborat prezentul proiect de act normativ pentru aspoectele de principiu prevăzute de art. 111 din Directiva (UE) 2015/2366 referitoare la reglementarea, autorizarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor emitente de monedă electronică, urmând ca cerinţele de natură tehnică, inclusiv cele referitoare la documentaţia de autorizare a instituţiilor emitente de monedă electronică din ghidurile Autorităţii Bancare Europene, să fie transpuse şi detaliate prin intermediul legislaţiei secundare", arată expunerea de motive a proiectului de lege iniţiat de Guvern.

Activitatea de emitere de monedă electronică poate fi desfăşurată de: instituţii de credit; furnizori de servicii poştale care emit monedă electronică; Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale, atunci când acestea nu acţionează în calitate de autorităţi monetare sau în altă calitate ce implică exerciţiul autorităţii publice; statele membre şi autorităţile lor regionale ori locale, atunci când acestea acţionează în calitatea lor de autorităţi publice.

BNR poate acorda autorizaţie doar unei persoane juridice române constituite în baza Legii societăţilor 31/1990, care are sediul real pe teritoriul României şi care emite cel puţin o parte din moneda electronică pe teritoriul ţării.

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a emite monede digitale publice şi de a reglementa situaţia în acest domeniu, în contextul preocupărilor generate de proiectul Libra, al companiei Facebook, arată un document obţinut de agenţia Reuters.

Un oficial BCE a explicat marţi că, în cea mai ambniţioasă versiune, proiectul le-ar permite clienţilor să utilizeze monedă electronică, depozitată la Banca Centrală Europeană, fără a deţine conturi bancare, fără intermediari financiari şi fără servicii suplimentare.

Proiectul Facebook privind lansarea monedei digitale Libra a generat critici în Uniunea Europeană referitoare la siguranţa tranzacţiilor cibernetice şi a garanţiilor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO