Business Hi-Tech

Primăria Jimbolia cumpără electricitate de la RCS&RDS

Primăria Jimbolia cumpără electricitate de la RCS&RDS

Autor: Ioan Dornescu

14.05.2015, 00:03 1499

Operatorul de cablu RCS&RDS, liderul pieţei de profil din România, care şi-a făcut recent intrarea şi pe piaţa de energie, a câştigat la finele lunii trecute un contract prin care va furniza electricitate primăriei oraşului Jim­bolia, judeţul Timiş.

Contractul a fost atribuit de primăria Jimbolia la finele lunii aprilie şi are o valoare de 624.000 lei (142.000 euro), fără TVA. Ins­tituţia a primit opt oferte pentru acest acord, estimat iniţial la 714.000 lei. Contractul a fost adjudecat prin negociere, potrivit unui anunţ al primăriei.

Energia va fi livrată primăriei şi mai multor unităţi de învăţământ şi instituţii subordonate Consiliului Local.

RCS&RDS a anunţat recent că vrea să atace piaţa de energie, unde o bună parte dintre clienţii vizaţi sunt deja abonaţi la telefonie, net şi TV.

Reprezentanţii companiei spuneau la sfârşitul lunii aprilie că piaţa locală de energie nu este una „competitivă“, ci se află într-un stadiu asemănător cu cel existent în telecom acum 15 ani, când Romtelecom (actualul Te­le­kom) avea monopol pe serviciile de telefonie fixă. Compania are în plan să-şi construiască de la zero propria reţea de distribuţie pentru a ajunge în casele consumatorilor, aşa cum a făcut începând cu anii ’90 cu cablul TV, cu care este prezentă în prezent în peste două milioane de gospodării.

RCS&RDS a încheiat un parteneriat cu Primăria din Oradea în urma căruia va construi o reţea de distribuţie de energie electrică în oraş.

Compania deţinută de omul de afaceri Zoltan Teszari are venituri anuale de aproximativ 400 de milioane de euro în România, principala piaţă pe care activează.

În acest moment, piaţa de energie pentru populaţie se ridică la 1,5 miliarde de euro pe an, factura lunară fiind similară celei pentru cablu şi internet.

În sectorul furnizării de energie, pe seg­men­tul angro sunt licenţiate circa 30 de companii, în timp ce în zona pieţei cu amănuntul sunt acreditaţi de două ori mai mulţi furnizori. De asemenea, un număr de 14 firme furnizea­ză electricitate pe ambele pieţe, potrivit celor mai recente date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO