Business Hi-Tech

Primele gadgeturi pe cale de dispariţie: e-readerele

Primele gadgeturi pe cale de dispariţie: e-readerele

Autor: Cătălina Butan

06.01.2013, 16:45 4187

Era e-reader-elor s-ar putea sfârşi mai repede decât ne aşteptam. Gadget-urile care permit vizualizarea cărţilor electronice au fost la mare căutare în ultimii ani, însă dimensiunile şi preţurile tot mai mici ale tabletelor ameninţă tot mai mult piaţa e-reader-elor, scrie Wall Street Journal.

Cercetătorii de la IDC (International Data Corporation) au estimat producţia globală de e-readere din 2012 la 19,9 milioane de dispozitive, în scădere cu 28%, de la 27,7 milioane de unităţi în 2011.

Comparativ, numărul de tablete produse în 2012 a atins nivelul de 122,3 milioane de unităţi.

Potrivit estimărilor IHS iSuppli, în 2015 producţia de e-readere va fi de doar 7,8 milioane de dispozitive.

O problemă cu care se confruntă producătorii este că o parte din utilizatorii de e-readere folosesc acelaşi dispozitiv pentru mai mulţi ani. Julie Curtis, un avocat din Stow, Ohio spune că e-reader-ul său Kindle funcţionează perfect, deşi îl are de doi ani. „Dacă ar fi să-mi cumpăr ceva mai performant, aş alege mai degrabă o tabletă, precum Kindle Fire”, a adăugat ea.

Tendinţa de a opta pentru tablete este tot mai întălnită printre consumatori, în măsura în care există astfel de dispozitive foarte ieftine care pot fi folosite nu doar ca e-readere „sofisticate”, ci şi ca navigatoare web, camere foto sau console de jocuri.

O tabletă Nexus 7, produsă de Google costă 199 de dolari în timp ce tableta Amazon Kindle Fire are un preţ care porneşte de la 159 de dolari, cu 20 de dolari mai puţin decât cea mai scumpă versiune de e-reader Kindle.

Cu toate acestea, e-readere sunt mult mai uşoare decât tabletele şi au un display diferit care consumă mult mai puţină energie. Producătorii de e-readere Nook susţin că dispozitivul cu ecran tactil Simple Touch Nook poate rezista până la 2 luni fără a fi realimentat. Tableta Nook HD poate fi folosită în schimb doar 10 ore fără a fi realimentată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO