Business Hi-Tech

Primele zece companii din IT&C au rulat afaceri de 4,4 mld. euro

Primele zece companii din IT&C au rulat afaceri de 4,4 mld. euro

Click pentru imaginea intreaga

22.08.2008, 20:35 21

Evolutia industriei locale de IT&C de anul trecut s-a pastrat relativ neschimbata comparativ cu 2006, telecomul, softul si serviciile aducand cele mai mari profituri pentru firmele romanesti, in timp ce segmentul de distributie a inregistrat cele mai mici marje, conform datelor publicate pe pagina web a Ministerului Economiei si Finantelor.
Desi sectorul telecom inregistreaza cele mai mari rulaje din industrie, profiturile tuturor operatorilor de telefonie au scazut comparativ cu anul 2006.
Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, a trecut pe pierdere, in timp ce RCS&RDS, care raportase acum doi ani un salt de circa opt ori al profitului net, si-a injumatatit castigurile in 2007. Cifra de afaceri a companiei a urcat insa de la 221,7 mil. euro la 346,5 mil. euro.
Orange si Vodafone, cei doi operatori dominanti de pe piata locala de telefonie mobila, dar si Cosmote, ocupantul pozitiei a treia in topul de profil, au raportat, de asemenea, avansuri ale cifrelor de afaceri.
UPC Romania, cel mai mare operator de cablu TV de pe piata locala, a consemnat o dublare a nivelului pierderilor nete, la 68,1 mil. euro.
Rulajul operatorului a crescut insa cu peste 30 mil. euro, la 167,3 mil. euro.
Datele furnizate de companii Ministerului Finantelor arata ca marje considerabile de profit au fost realizate si anul trecut in sectorul de soft si servicii IT.
Forte Business Services, divizia de servicii IT a grupului Siemens, si-a dublat cifra de afaceri in 2007, dupa ce, comparativ cu anul precedent, raportase o scadere de aproximativ 45%. Profitul a urcat, de asemenea, de la 0,3 mil. euro, la 1,4 mil. euro.
Exista integratori care au raportat insa evolutii negative ale indicatorilor financiari.
Intrarom, unul dintre principalii furnizori de produse si solutii IT&C de pe piata, a inregistrat afaceri de 56,5 mil. euro, in scadere fata de nivelul de 63 mil. euro consemnat in 2007.
De altfel, compania a anuntat in 2007 ca isi va reduce la jumatate tinta de afaceri din cauza lipsei proiectelor publice si a resurselor umane calificate.
Pe sectorul software, Siveco, cel mai mare producator de aplicatii de pe piata locala, a raportat o scadere a profitului net cu circa 500.000 de euro, desi cifra de afaceri s-a marit de doua ori, ajungand la 49,6 mil. euro.
Compania Softwin, controlata de Florin si Mariuca Talpes, a consemnat, de asemenea, o evolutie in scadere, micsorandu-si rulajul cu 1 mil. euro si profitul cu 0,3 mil. euro.
Acest lucru se datoreaza si faptului ca BitDefender s-a desprins juridic din companie, iar veniturile generate de solutiile de securitate informatice nu mai sunt consolidate.
Noua entitate a inregistrat afaceri de 6,6 mil. euro anul trecut, fata de nivelul de 0,2 mil. euro din 2006.
Pe piata de distributie IT&C a avut loc o schimbare a clasamentului, compania Scop depasind rivalul Tornado Sistems, cu o diferenta de 6 mil. euro.
Pe locurile urmatoare s-au clasat Omnilogic si RHS Company, care a anuntat recent ca intentioneaza sa cumpere distribuitorul ProCA (RTC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO