Business Hi-Tech

Producatorii de PC-uri pregatesc reduceri pentru sarbatorile de iarna

25.10.2005, 19:02 15

Mizand puternic pe vanzarile in mod traditional foarte mari realizate in perioada sarbatorilor de iarna, producatorii de PC-uri pregatesc reduceri semnificative de preturi pentru a-si creste si volumele de vanzari si incasarile.

Reducerea de preturi va fi stimulata si de un stoc acumulat de procesoare Intel, in timp ce principalul rival, Advanced Micro Devices (AMD), a anuntat ca intentioneaza sa isi sporeasca cota de piata cu orice pret. Compania a reusit pentru prima oara sa depaseasca Intel pe segmentul computerelor de birou (desktop) in trimestrul trei al acestui an, obtinand o cota de piata de 52%. Tocmai de aceea, AMD a anuntat ca va promova agresiv procesoarele Athlon 64 si Turion. Aceste evolutii vor obliga probabil si Intel sa faca reduceri de preturi la produsele sale pentru mass-market. Exista de asemenea semnale ca Intel va reduce preturile la produsele high-end, cum ar fi procesoarele din seria Extreme Edition, abia din luna ianuarie 2006, conform CNet. Acest lucu ar putea indica ca Intel se va concentra pe produsele din gama Celeron in perioada de sfarsit de an.

Intel a avut probleme cu productia de cipuri in vara, spun analistii citati de presa americana, si de aceea marii asamblatori si vanzatori de computere au inceput sa adune stocuri de procesoare pentru a face fata cererii din perioada sarbatorilor. Asamblatorii au adunat in stocuri procesoare din seria Pentium 4, in timp ce productia de procesoare Celeron si Centrino a fost insuficienta, a subliniat un analist citat de CNet. Chiar daca nu va deveni o realitate PC-ul nou sub 100 de euro, preturile vor fi extrem de agresive, asigura analistii. "Urmariti promotiile din perioada sarbatorilor, vor fi evolutii spectaculoase", a spus un analist al Current Analysis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO