Business Hi-Tech

Productivitatea muncii pe angajat în IT a crescut de la 43.793 euro în 2012 la 46.415 euro în 2016

Productivitatea muncii pe angajat în IT a crescut de la...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

07.12.2017, 11:20 221

Creşterea costurilor cu forţa de muncă a fost determinată de intrarea jucătorilor străini în piaţă, forţa financiară a acestora determinând o migraţie a angajaţilor din micile companii. Astfel s-a ajuns ca primii cinci angajatori din acest sector (Oracle, IBM, Ericsson, Comdata şi Endava) să absoarbă peste 12.000 de angajaţi, reprezentând 12% din totalul angajaţilor din industrie.

“Firmele mari au atras 65% din forţa de muncă din acest sector. Un indicator semnificativ care arată dezechilibrul din această industrie, controlată tot mai mult de multinaţionale. În aceste condiţii s-a ajuns ca 47,6% dintre firmele din acest sector să nu înregistreze niciun angajat în 2016”, afirmă experţii de la KeysFin.

“Este un fenomen pe care l-am constatat şi în alte sectoare ale economiei, precum metalurgia. În studiul recent, dedicat acestui sector, arătam că, din momentul în care România nu a mai fost atractivă pentru investitorii mari, industria metalurgică s-a prăbuşit, iar consecinţele sociale au fost pe măsură. Absenţă unui echilibru în astfel de industrii poate determina consecinţe semnificative din punct de vedere economic şi social”, spun analiştii KeysFin.

Vestea bună este că firmele româneşti, fie ele microîntreprinderi, mici sau mijlocii, au început să se adapteze efectelor globalizării. Şi-au focusat business-urile pe segmente de nişă, pe inovaţie şi dezvoltarea de software de ultimă generaţie şi mai puţin pe activităţi de suport, acolo unde marile companii deţin mare parte din piaţă.

“Concurenţa acerbă a dus inovaţia românească în sectorul software la un standard competitiv la nivel internaţional. IMM-urile au învăţat să-şi reconsidere capitalul uman, investind în asigurarea unor condiţii salariale şi de muncă competitive, în promovarea inovaţiei în acest sector. În plus, este de remarcat numărul mare de startup-uri, semn că tinerii IT-işti continuă să aibă încredere că pot reuşi pe cont propriu în acest domeniu”, spun experţii de la Starbyte, una dintre cele mai cunoscute firme IT din sectorul de TechFin din România.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO