Business Hi-Tech

PwC: Aproape jumătate (dintre companiile de la nivel global s-au confruntat cu fraude sau infracţiuni financiare în ultimele 24 de luni, atacurile cibernetice trecând pe primul loc

PwC: Aproape jumătate (dintre companiile de la nivel...

Autor: Roxana Rosu

28.04.2022, 10:37 137

Aproape jumătate (46%) dintre companiile de la nivel global s-au confruntat cu fraude sau infracţiuni financiare în ultimele 24 de luni, atacurile cibernetice, fraudarea clienţilor şi deturnarea de active fiind cele mai frecvente infracţiuni, potrivit studiului bianual PwC „Global Economic Crime and Fraud Survey” (GECS) 2022.

Cea mai mare incidenţă a fraudelor a fost în sectorul de tehnologie şi media&telecomunicaţii, aproape două treimi dintre companiile din aceste domenii experimentând o anumită formă de fraudă.

”Rata generală a fraudelor şi infracţiunilor financiare împotriva companiilor a rămas constantă faţă de anul  2020 (47%), în pofida problemelor legate de lanţul de aprovizionare, a instabilităţii mediului geopolitic, a unei economii incerte şi a multor ameninţări emergente. Pandemia a redus actele de însuşire frauduloasă de bunuri, în parte pentru că mai mulţi angajaţi lucrează acum de la distanţă, cu acces limitat la activele companiei, însă asistăm la o creştere a ameninţărilor din afara organizaţiei. Criminalitatea cibernetică se află în fruntea listei de ameninţări cu care se confruntă în prezent companiile, iar pe viitor se preconizează o creştere a riscurilor de fraudă în raportările ESG şi a celor prin intermediul platformelor digitale. Regulile jocului se schimbă, iar companiile trebuie să fie mai agile ca niciodată pentru a răspunde la aceste ameninţări şi să adopte noi abordări şi tehnologii de prevenire”, a declarat Ana Sebov, liderul echipei de Forensic din cadrul PwC România.

Criminalitatea cibernetică a devansat în acest an cu o marjă substanţială fraudele săvârşite de clienţi, cea mai frecventă infracţiune în 2020. Circa 40% dintre companiile cu venituri între 1 şi 10 miliarde de dolari au raportat că s-au confruntat cu infracţiuni cibernetice în această perioadă, în timp ce doar 34% au avut de-a face cu fraude săvârşite de clienţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO