Business Hi-Tech

"Inima virtuala" elimina erorile de diagnostic

08.09.2004, 00:00 41



O simpla ecografie nu este suficienta pentru a examina inima de dimensiunea unei prune a unui nou-nascut, scrie BBC. In aceasta privinta, medicii danezi de la Spitalul Universitar din Aarhus beneficiaza de ajutorul tehnologiei de ultima ora. Pornind de la imaginea bidimensionala a unei ecografii, un calculator genereaza imaginea tridimensionala a inimii pacientului, marita de cateva zeci de ori. Chirurgii pot explora in detaliu inima noului-nascut si se pot consulta pentru stabilirea unui diagnostic corect.



Cel putin un copil dintr-o suta se naste cu grave afectiuni ale inimii. De cele mai multe ori acestea raman neobservate pana la varsta adolescentei, cand nu se mai poate face nimic pentru tratarea lor. O diagnosticare timpurie a bolii poate avea un rol esential in imbunatatirea vietii copilului sau chiar in vindecarea completa a afectiunii.



"Inima virtuala", generata de computer, elimina o buna parte din "ghicitul" diagnosticului. Chirurgul pediatru Ole Kromann Hansen a testat sistemul in cadrul Spitalului Universitar Aarhus. El spune ca examinarea inimii poate fi facuta acum simultan de catre toti membrii echipei medicale, iar acestia pot comunica mult mai bine in momentul in care toti au acelasi unghi de vedere asupra inimii studiate.



Conform unui studiu publicat in luna iulie de revista Circulation, imaginile oferite de "inima virtuala" scot in evidenta amanunte care ar putea fi usor trecute cu vederea de medicii care privesc o ecografie normala. In cazul in care doctorul are dificultati de adaptare la imaginea 3D, sistemul informatic ii permite acestuia sa revina la aspectul in doua dimensiuni al ecografiei clasice.



Sistemul, dezvoltat in colaborare cu Centrul pentru Vizualizare si Interactiune Avansata al Universitatii din Aarhus, va suferi modificari ce vor permite exersarea tratamentelor in mediul virtual. Chirurgul va putea sa testeze solutia gasita pentru tratarea micutului pacient direct pe inima virtuala.



Imaginea tridimensionala a inimii nou-nascutului reprezinta un avans tehnologic important si pentru parinti, pentru ca acestia pot intelege mai usor explicatiile medicilor in legatura cu afectiunea de care sufera copilul lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO