Business Hi-Tech

Radiocom negociaza un credit de 10 milioane de euro

Radiocom negociaza un credit de 10 milioane de euro
24.05.2010, 00:00 84

Societatea Nationala de Radio comunicatii (Radiocom), furnizorde servicii de comunicatii si broadcasting, negociaza contractareaunui credit de aproximativ 10 milioane de euro care sa fie utilizatpentru plata TVA si achizitia de produse si servicii pentru unproiect de constructie a unei retele telecom, potrivit datelor depe portalul e-licitatie.ro.

Compania intentioneaza sa incheie creditul pe o perioada de doiani, iar banii ar urma sa fie utilizati, printre altele, pentruplata TVA, asigurarea unor lucrari de constructii si plata unorchirii aferente constructiei unei retele de comunciatii fara fir instandardul Wi-Max. WiMAX (Woldwide Interoperability for MicrowaveAccess) este un standard sustinut de grupul american Intel carepermite furnizarea de servicii de internet la viteze ridicate, pearii extinse, de pana la 65 kilometri, prin tehnologii farafir.

Compania are in plan constructia unei retele nationale bazate peaceasta tehnologie, pe baza unei licente in benzile de frecventeradio 3,6 GHz-3,8 GHz castigate in noiembrie 2008. Taxa de licentas-a ridicat la 2 mil. euro.

Proiectul de constructie al retelei a fost castigat de companialocala Omnilogic si are o valoare de 39 mil. euro, din care cota departicipare a Radiocom este de 5 mil. euro, potrivit datelor dindocumentatia licitatiei. Imple mentarea proiectului se afla incaintr-o faza incipienta, potrivit Radiocom. "Au inceput sa soseascaprimele echipamente, conform graficului de livrari", potrivitsursei citate.

Anul trecut Radiocom a avut venituri de 336,3 mil. lei (79,5mil. euro) si pierderi de 23 mil. lei (5,4 mil. euro).

Bancile care sunt interesate sa participe la licitatia Radiocompentru imprumutul de 10 mil. euro au pus companiei mai multeintrebari in legatura cu nivelul existent al creditelor si au cerutexplicatii privind intarzierea cu care compania si-a incasat baniianul trecut.

Potrivit datelor furnizate de Radiocom, compania avea la fineleanului trecut credite pe termen mediu si lung de 578 mil. lei(aproximativ 136 mil. euro), aferente atat proiectului WiMax, catsi altor prioecte.

In ceea ce priveste motivele intarzierii incasarilor, Radiocomprecizeaza ca aceasta se datoreaza in buna parte radioului siteleviziunii publice.

Compania are in plan, de altfel, o reorganizare a activitatii,proces care vizeaza relocarea a 700-800 de salariati din cei 2.000existenti si reducerea primelor, sporurilor si altor cheltuieli depersonal si operationale, masuri care vor genera economii de 76,78mil. lei pana in 2012.

"Cei 700-800 de salariati nu vor fi disponibilizati, ci mutatiin alte departamente ale societatii", a declarat pentru Mediafaxdirectorul general al Radiocomunicatii, Marius Popentiu.

Defalcat, diminuarea cheltuielilor financiare va aduceoperatorului economii de 36,03 milioane de lei, urmate decheltuielile de personal - 20,51 mil. lei si masurile de reducere acosturilor operationale - 14,42 mil. lei.

Potrivit programului adoptat de Guvern, reducerea cheltuielilorcu paza cu 50% va genera economii de 3,46 milioane de lei,reducerea sporului de responsabilitate si complexitate cu 10% -870.577 lei, reducerea de la 50% la 40% a primelor de Pasti - 2,84mil. lei, reducerea de la 50% la 40% a primelor de Craciun - 1,52mil. lei si reducerea fondului de prime cu 50% - 377.740 lei.

Radiocom si-a propus atingerea in 2010 a unui profit brut de554.790 lei si venituri totale de 359,95 mil. lei.

Infiintata in anul 1991, prin reorganizarea si divizarea RomPost Telecom, Radiocom este principalul furnizor de servicii deradiocomunicatii din Romania. Sub brandul Radiocom, companiaasigura suport de transmisii pentru telefonia publica, retelele detelefonie mobila, transfer de date si internet. Radiocom estecontrolata integral de stat, prin Ministerul Comunicatiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO