Business Hi-Tech

Radu Georgescu: Nu refuz nicio propunere de investitie, dar un exit este exclus acum

Radu Georgescu: Nu refuz nicio propunere de investitie, dar un exit este exclus acum

Radu Georgescu, proprietarul Gecad: Orice companie ar creste mai repede cu bani mai multi decat cu mai putini. Eu oricum investesc in companii tot ce este nevoie astfel incat ele sa creasca.

21.11.2007, 20:36 52

Radu Georgescu, romanul care a devenit celebru in 2003 prin vanzarea unei tehnologii antivirus catre Microsoft si a atras recent in actionariatul uneia din firmele sale un fond de investitii finantat de gigantul american Cisco, afirma ca este deschis la atragerea unor noi investitori, singurul subiect tabu fiind insa, in acest moment, vanzarea completa.
"Nu am respins niciodata o investitie si nu am avut nicio declaratie ca nu accept o investitie. Sunt deschis unor asemenea propuneri si ma intalnesc in fiecare saptamana cu un fond de investitii care nu a mai fost niciodata la noi. Subiectul discutiei exista", a declarat pentru ZF Radu Georgescu. "Subiectul discutiei care nu exista este o vanzare completa", a insistat el.
Un consortiu de sapte investitori, care include un fond de investitii finantat de Cisco - cel mai mare producator mondial de echipamente de retea, a achizitionat 11,7% din actiunile Axigen pentru 2 mil. euro, evaluand compania la 17 mil. euro. Radu Georgescu detine in prezent trei companii care activeaza pe piata IT, respectiv Axigen, ePayment (solutii de plati online) si Gecad Net (distribuitor de soft, furnizor de servicii IT).
"ePayment este o companie cu doua divizii, ePayment si Avangate. ePayment vinde online orice in Romania, deci ofera butonul de plata online atat vanzatorilor de flori, cat si operatorilor de telefonie mobila, in timp ce Avangate este o solutie internationala, dedicata producatorilor de software. ePayment este o companie concentrata strategic pe o regiune geografica, pe Romania", spune Georgescu. "Gecad Net este de asemenea o companie cu doua divizii. Una din ele este distribuitor de produse software si furnizor de servicii IT. A doua divizie este Sentinet - un produs de securitate, un 'security operating center'.
Practic prin acesta noi gestionam securitatea IT a clientilor nostri, de la distanta, non stop, deocamdata doar pentru Romania".
Georgescu insista asupra faptului ca fiecare dintre firme este independenta legal, el legand aceasta modalitate de organizare de posibilitatea ca fiecare dintre companii sa poata urma o evolutie separata.
"Organizarea pe companii separate ajuta foarte mult. Gecad este o umbrela de branding, nu este o firma care sa le tina strans legate. Fiecare companie are un director general cu puteri depline, bugete separate, plan de afaceri separat. Si fiecare companie va avea un drum separat: investitie, iesire pe bursa, orice, pentru ca sunt in afaceri diferite, piata e diferita, oportunitatile sunt altele. Sunt companii clar diferite", spune Georgescu. In ce priveste posibilitatea de vanzare a altei companii din grup sau de atragere a unui grup de investitori, Georgescu nu exclude aceasta posibilitate, dar afirma ca acest lucru se va intampla numai in anumite conditii.
"Orice companie ar creste mai repede cu bani mai multi decat cu mai putini. Eu oricum investesc in companii tot ce este nevoie astfel incat ele sa creasca, dar pe de alta parte o investitie strategica poate fi buna, in functie de unele criterii. E important cine investeste ca sa te poata ajuta in dezvoltarea afacerii, in evaluarea ei", afirma Georgescu, detaliind ce motive l-ar face sa realizeze o noua tranzactie.
"Axigen si ePayment au primit finantare de la Radu Georgescu, nu am avut nicio secunda o problema si nu am nici in continuare sa finantez aceste companii. Intrarea unui investitor este insa o oportunitate de business, de networking care este din mai multe motive mai importanta decat banii. Este important plusul de valoare strategica pe care il aduce in companie potentialul investitor. Este importanta evaluarea pentru ca pana cand cineva vine si investeste, singurul punct de referinta in evaluarea firmei este cati bani s-au investit in ea, pana la urma. O astfel de investitie, chiar daca e pe o valoare foarte mica vine si seteaza valoarea companiei undeva in timp." Intrebat cum vede in viitor evolutia valorii de piata a companiilor pe care le detine, Radu Georgescu a fost prudent in declaratii.
"Valoarea actuala de piata a Axigen este 17 milioane de euro. Punct. Nu mai exista semne de intrebare. Daca eu as spune acum ca mi se pare ca e 20 de milioane de euro, ar fi stupid. Pentru viitor sper la ce este mai bun", a declarat el. "Pot fi numere foarte mari, dar nu-mi place sa vin sa dau cu bombe de fum. Orice numar as spune ar fi un numar ca din burta... Pe de alta parte, cred cu tarie ca sute de milioane de euro sunt tangibile. Daca nu credeam ca aceste companii pot ajunge la valori de 200 de milioane, de 500 de milioane, nu ma apucam de treaba. Am vazut numere suficient de mari, nu ma mai amuza sa fac o firma de niste (...) mici milioane. Trebuie sa ajungem undeva sus."
Referitor la tranzactia care a implicat indirect compania americana Cisco, Georgescu spune ca pentru el unul dintre cele mai importante lucruri aduse de acest acord il reprezinta confirmarea ca echipa sa a reusit sa iasa din nou pe piata internationala.
"Nu vanzarea in sine e spectaculoasa, ci faptul ca (...) acum avem trei companii care sunt spectaculoase. Faptul ca am construit RAV (Romanian AntiVirus - n. red.) putea fi tratat fie ca stiinta fie ca noroc. Fara indoiala ca a fost putin din amandoua. Dar noi am avut atunci o mare intrebare: suntem in stare sa o facem din nou? Atunci, nu stiam, onest, raspunsul la intrebarea aceasta. Senzational e ca acum avem confirmarea faptului ca a functionat din nou si nu pentru ca avem o investitie, ci pentru ca aveem un produs care e din nou pe piata internationala, si e tratat cu respect tehnologic, de business. Am dovedit ca nu a fost o intamplare cu RAV-ul. In acest moment suntem de 4 ori mai mari decat eram in 2003 cu RAV", spune Georgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO