Business Hi-Tech

Radu Georgescu obţine o finanţare de 4 mil. euro de la 3TS Capital Partners pentru Avangate

Radu Georgescu obţine o finanţare de 4 mil. euro de la 3TS Capital Partners pentru Avangate

Autor: Magraon Andreea

09.03.2011, 23:52 160

Avangate, furnizor de soluţii şi servicii pentru distribuţiaelectronică de software, controlat de omul de afaceri RaduGeorgescu (43 de ani), a obţinut o finanţare de 4 milioane de eurode la fondul de investiţii 3TS Capital Partners, care a preluat unpachet minoritar din cadrul companiei locale.

Aceasta este cea de-a doua mare tranzacţie în care este implicatRadu Georgescu în ultimele şase luni, după ce în octombrie anultrecut a vândut 83% din furnizorul de servicii de procesare aplăţilor online GeCad ePayment grupului sud-african Naspers, cuafaceri de 1,4 miliarde de euro în 2009. Reprezentanţii companieinu au dat detalii cu privire la valoarea pachetului minoritarcumpărat de 3TS la Avangate.

Potrivit reprezentanţilor Avangate, inves­tiţia primită de la 3TSCapital Partners este parte a planurilor de listare la bursaNASDAQ, care rămâne ca obiectiv pentru 2015. Într-un interviuacordat ZF în octombrie, Georgescu a mai spus că ţinteşte pentruAvangate vânzări de 1 mld. $ până în 2015.

El susţine că Avangate este una dintre companiile din top cincimondial în distribuţia electronică de software. Avangate avea lafinele anului trecut o echipă de peste 72 de angajaţi în cele patrubirouri din Amsterdam (Olanda), Mountain View (SUA), Taipei(Taiwan) şi Bucureşti. Compania intenţionează să mai angajeze înacest an 40 de persoane, echipa urmând să ajungă la 110salariaţi.

În urma investiţiei, Daniel Lynch, managing partener al 3TS, vadeveni membru în Consiliul Director al Avangate. Companiacontrolată de Radu Georgescu a lucrat pentru această tranzacţie cufirma de avocatură CMS Cameron McKenna şi cu compania deconsultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Înfiinţat în 2007, 3TS este un fond de capital de risc susţinut deCisco, cel mai mare producător de echipamente de reţea din lume.3TS deţine pachetul minoritar la Avangate prin Fondul pentruTehnologie în Europa Centrală şi de Est S.C.A. SICAR, cunoscut şica Fondul de Creştere 3TS Cisco. Suma de patru milioane de euro vafi folosită pentru extinderea operaţiunilor în America de Nord şiEuropa şi pentru dezvoltarea de noi tehnologii pentru susţinereabazei de clienţi a companiei, a declarat Carmen Sebe, CEO-ulAvangate.

Compania a fost desprinsă din GeCad ePayment înainte detranzacţia cu Naspers şi este controlată de Radu Georgescu, prinfirma Orbitview. Rezultatele pe 2009 ale companiei GeCad ePayment -afaceri de 2,4 milioane de euro şi profit brut de 0,7 milioane deeuro, includ şi activitatea ePayment şi o parte din activitateaAvangate.

Potrivit reprezentanţilor companiei, Avangate - cu 1.500 de clienţişi alţi 22.000 afiliaţi din domeniul software - a avut o evoluţieascendentă, dublându-şi veniturile aproape în fiecare an.


Cine este 3TS Capital Partners

Fondul vizează investiţii în companii din domeniile tehnologie,media, comunicaţii şi farma din Europa Centrală şi de Est. Potrivitsite-ului fondului de investiţii, 3TS mai deţine participaţii laoperatorul de servicii medicale private Centrul Medical Unirea(CMU), care şi-a schimbat recent denumirea în "Regina Maria".
Investitorii din cadrul fondurilor 3TS, totalizând peste 200 demilioane de euro, includ printre alţii Cisco, fondul finlandez deinvestiţii Sitra, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare şi banca germană de investiţii KfW. 3TS Capital Partnerseste una dintre cele mai mari companii de investiţii financiare dinEuropa Centrală şi de Est şi are birouri în Bucureşti, Budapesta,Praga, Viena şi Varşovia.

Un "antreprenor în serie", cum îi place să se recomande, RaduGeorgescu este unul dintre cele mai cunoscute nume din industrialocală de IT&C. El se află la a patra tranzacţie majoră devânzare a unui pachet de acţiuni la o companie proprie către ungigant internaţional. El a început de la zero în anii '90 cu ofirmă care avea sediul într-un apartament din zona Piaţa Muncii dinBucureşti şi pe care a adus-o în 12 ani în centrul aten­ţiei pentruindustria mondială IT&C prin tranzacţia cu Microsoft. În 2003Georgescu a anunţat vânzarea tehnologiei pentru produsul desecuritate IT Romanian Antivirus (RAV) către gigantul softwareMicrosoft. Valoarea tranzacţiei a fost estimată în piaţă la 10milioane de dolari, sumă care nu a fost confirmată niciodată.

A urmat vânzarea din 2007 a 11,7% din acţiunile producătoruluilocal de software Gecad Technologies către compania americanăCisco. Principalul activ al firmei este un soft de mesagerieelectronică denumit Axigen. Valoarea tranzacţiei a fost de 2 mil.euro şi a fost realizată printr-o majorare de capital, evaluândcompania la 17 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO