Business Hi-Tech

Raport „Progresul către ambiţia UE privind Deceniul Digital”: Numărul specialiştilor în IT&C din România trebuie să crească cu 660.000 pentru a atinge ţintele stabilite în cadrul Deceniului Digital de către Comisia Europeană

Raport „Progresul către ambiţia UE privind Deceniul...

Autor: Alexandra Cepăreanu

30.03.2022, 12:14 115

Numărul specialiştilor din România trebuie să crească cu 660.000 pentru a atinge ţintele stabilite în cadrul Deceniului Digital de către Comisia Europeană, arată raportul “Progresul către ambiţia UE privind Deceniul Digital” realizat de Deloitte pentru Vodafone. În perioada 2019 - 2020 numărul specialiştilor IT&C din România a crescut cu 3%.

„Lipsa de specialişti în ITC împiedică progresul pentru atingerea obiectivelor Deceniului Digital, punând în pericol capacitatea Europei de a dezvolta tehnologiile necesare pentru a se poziţiona ca lider global”, au transmis reprezentanţii Vodafone.

Numărul de specialişti în ITC la nivelul tuturor ţărilor membre UE este în prezent de aproximativ 8,43 milioane.

„În timp ce numărul acestora a cunoscut cea mai mare creştere în Germania, Irlanda şi Ungaria în ultimul an, la nivelul UE numărul trebuie să crească de mai bine de două ori pentru a atinge ţintă Deceniului Digital de 20 de milioane de specialişti în ITC.”

De asemenea, numărul de business-uri din România care utilizează tehnologia cloud trebuie să crească cu 62% pentru a atinge obiectivul asumat pentru Deceniul Digital stabilit de Comisia Europeană. Potrivit raportului, doar 13% dintre afacerile din România utilizează în prezent servicii de cloud computing, ceea ce conduce la un decalaj de 62% faţă de ţinta stabilită până în 2030, de 75%.

„Serviciile cloud pot contribui la creşterea securităţii datelor, creşterea eficienţei, pot ajută companiile să se extindă, să obţină informaţii valoroase şi să diminueze costurile, ceea ce înseamnă că sunt esenţiale pentru a le asigura acestora succesul, capacitatea să crească şi să susţină competitivitatea Europei.”

Pe de altă parte, nivelul de intensitate digitală al companiilor mici şi mijlocii a rămas relativ constant în ultimii cinci ani, cu o rată anuală de creştere la nivelul UE de 2% între 2016 şi 2021.

„Intensitatea digitală este definită conform Indicelui de Intensitate Digitală care măsoară disponibilitatea a 12 tehnologii digitale, inclusiv accesul la broadband (30 Mbps sau peste) şi specialişti în ITC. În unele cazuri, statele membre se află acum şi mai în urmă faţă de acum 5 ani în atingerea obiectivului stabilit. România a făcut uşoare progrese în 2021, fiind cu un punct procentual mai aproape de ţintă pentru 2030 faţă de 2019.”

În ceea ce priveşte ponderea de gospodării din România acoperite de reţele de foarte mare capacitate, aceasta era de 76% în 2021.

„Reducerea decalajului de 24% poate fi o provocare pentru majoritatea, dacă nu pentru toate statele membre, din cauza costurilor ridicate şi provocărilor operaţionale legate de implementarea acestor reţele în zone îndepărtate”, arată raportul realizat de Deloitte.

De asemenea, alocarea fondurilor şi plăţilor pentru statele membre UE vor mai suferi modificări în urma scăderii PIB-ului în ultimii doi ani de pandemie.

„Statele membre al căror PIB a scăzut mai mult decât previzionat de către Comisie vor beneficia de alocări mai mari de fonduri şi granturi. Germania, Portugalia şi Spania este posibil să aibă cele mai mari creşteri de granturi, în timp ce România este posibil să aibă o oarecare scădere de granturi pe fondul unei creşteri mai mari a PIB în 2021 decât prognozat.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO