Business Hi-Tech

Răsturnare de situaţie: Gigantul american Google anunţă că va colabora în continuare cu Huawei pentru următoarele trei luni

Răsturnare de situaţie: Gigantul american Google...

Autor: Iulian Tenchiu

21.05.2019, 17:35 6849

Reprezentanţii Alphabet, companie deţinută de Google, au declarat marţi că vor colabora cu Huawei pentru următoarele trei luni, după ce SUA a redus restricţiile comerciale impuse gigantului chinez, scrie CNBC.

Această mişcare marchează o răsturnare de situaţie pentru conglomeratul tehnologic american, care a declarat anterior că o sa înceteze orice colaborare cu Huawei, pentru a se conforma celor mai recente directive de la Washington. În urma deciziilor venite din partea guvernului american, Huawei a fost plasat pe o listă neagră a companiilor externe cu care americanii încetează orice colaborare sau proiect.

Cu toate acestea, la scurt timp după publicarea directivelor, Departamentul de Comerţ American a anunţat că a acordat o licenţă de 90 de zile pentru companiile de telefonie mobilă şi furnizorii de servicii broadband. Prin intermediul acestei licenţe, companiile americane vor putea să continue proiectele desfăşurate alături de Huawei. Departamentul de Comerţ a acordat această licenţă pentru a asigura menţinerea reţelelor online existente şi pentru protecţia utilizatorilor împotriva potenţialelor probleme de securitate.

În acelaşi timp, datorită acestei scutiri acordate de SUA, Google poate trimite actualizări către telefoanele Huawei care se folosesc de software-ul Android până la 19 august.

„Păstrarea telefoanelor actualizate şi sigure este în interesul tuturor şi această licenţă temporară ne permite să continuăm să oferim actualizări de software şi patch-uri de securitate modelelor existente pentru următoarele 90 de zile”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Google.

Departamentul de Comerţ al SUA a declarat că va evalua posibilitatea extinderilor scutirilor temporare după expirarea celor 90 de zile. La sfârşitul săptămânii trecute, Departamentul de Comerţ a adăugat Huawei şi alte 68 de companii la o listă neagră de export, ceea ce a făcut practic imposibilă pentru compania chineză să cumpere bunuri fabricate în S.U.A.

Companiile plasate pe lista entităţilor sunt considerate a fi implicate în activităţi care ameninţă securitatea naţională sau interesele de politică externă ale S.U.A. Huawei a cheltuit 70 mld. de dolari pe componente destinate producţiei de telefoane, iar 11 miliarde au mers către companiile de hardware din SUA, precum Qualcomm, Intel şi Micron Technology.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO