• Leu / EUR4.9707
  • Leu / GBP5.7329
  • Leu / USD4.6638
Business Hi-Tech

Războiul pe piaţa tabletelor se încinge: Microsoft va arunca în luptă un concurent pentru iPad

Războiul pe piaţa tabletelor se încinge: Microsoft va arunca în luptă un concurent pentru iPad

Microsoft va intra pe piaţa tabletelor dominată de gama iPad a celor de la Apple

Autor: Claudiu Ilioiu, Vlad Popescu

18.06.2012, 00:03 1615

Microsoft a dezvoltat propria tabletă şi va intra în concurenţă directă cu iPad-ul Apple, mutarea marcând un moment istoric pentru grupul american, ale cărui activităţi sunt concentrate pe dezvoltarea de software pentru PC-uri, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Financial Times.

Rezultatul iniţiativei Microsoft de a dezvolta o tabletă ar putea fi prezentat luni, la un eveniment la Los Angeles, unde grupul a programat un eveniment media ce a stârnit speculaţii privind planurile pentru piaţa tabletelor.

Evenimentul va fi folosit pentru a prezenta o tabletă touchscreen rulând următoarea versiune a sistemului de operare Windows, a spus una din surse.

Nu este însă clar dacă tableta va fi comercializată sub brandul Microsoft sau sub numele uneia dintre companiile care au construit în mod tradiţional PC-uri.

Producătorul de software s-a bazat tradiţional pe alţi producători pentru computerele care rulează Windows, abordare care i-a permis să domine era PC-urilor, întrucât concurenţa dintre producătorii rivali a coborât preţul şi a diversificat gama de produse.

Acest tip de abordare nu a funcţionat în privinţa smartaphone-urilor şi tabletelor, unde combinaţia hardware-software a Apple a cucerit piaţa.

Microsoft s-a consultat recent cu pro­ducătorii asiatici de electronice în privinţa fabricării unei tablete care să fie vândută brandul grupului, potrivit unei surse apropiate situaţiei. Având în vedere capacitatea de reacţie a lanţurilor de aprovizionare pentru industria din Asia, Microsoft ar putea introduce o tabletă pe piaţă în câteva săptămâni, a spus sursa.

Brandul Microsoft a mai fost folosit pentru alte produse electronice, player-ul Zune şi consola Xbox, însă vânzarea propriului dispozitiv care rulează Windows reprezintă o schimbare majoră în strategia grupului.

Apple a lansat în luna martie cea de-a treia generaţie a iPad-ului care a venit cu îm­bu­nă­tăţiri, precum un ecran de rezoluţie mai înaltă, care oferă o mai bună calitate a imaginii, un procesor mai rapid, cameră digitală mai performantă şi conectivitate 4G. Compania a anunţat că a vândut peste 3 milioane de unităţi din noul iPad în weekend, stabilind un nou record.

IPad-ul este al doilea mare generator de venituri al gigantului, după iPhone.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9707
Diferență: -0,008
Ieri: 4.9711
Azi: 4.6638
Diferență: 0,3378
Ieri: 4.6481
Azi: 5.7329
Diferență: -0,3251
Ieri: 5.7516
Azi: 5.1566
Diferență: -0,4748
Ieri: 5.1812