Business Hi-Tech

„Războiul rece digital” al Washingtonului cu Beijingul escaladează: Congresul american investighează relaţia Google-Huawei

„Războiul rece digital” al Washingtonului cu...

Autor: Răzvan Botea

07.06.2018, 17:31 169

Membri ai Congresului american au început să investigheze relaţia dintre Google şi compania chineză Huawei, potrivit unor persoane familiare cu situaţia, fapt care deschide un nou front în aşa-numitul „război rece digital” dintre Washington şi Beijing, scrie The Wall Street Journal.

Investigaţia vine după ce Congresul american a verficat şi relaţia dintre Facebook şi Huawei, dar şi alte trei companii producătoare de electronice din China. Unii membri ai Congresului plănuiesc de asemenea să-şi exprime nemulţumirile legate de parteneriatul între Google şi Huawei, înn contextul în care Google a refuzat să-şi reînnoiască contractul cu Departamentul de Apărare al SUA.  

Purtătorii de cuvânt ai Google şi Huawei nu au răspuns la solicitările celor de la The Wall Street Journal pentru a oferi un comentariu.

Companiile chineze Huawei şi ZTE au fost denunţate de americani că ar putea fi vulnerabile la cereri ale Beijingului de a-şi folosi echipamentele în scopuri de spionaj sau sabotaj, acuzaţii pe care ambele companii le neagă. Huawei a declarat că niciun guvern nu i-a solicitat vreodată să spioneze sau să saboteze altă ţară.

Investigaţiile asupra Facebook şi Google subliniază ofensiva în creştere a Washingtonului împotriva companiiilor Huawei şi ZTE. Într-o serie de mutări din partea administraţiei Donald Trump şi din partea Congresului, oficialii şi-au concentrat atenţia pe cele două companii. Acum, membri ai Congresului se pare că vor să examineze parteneriate dintre firme americane şi cele două companii care nu au nicio legătură cu vânzările din SUA.

Parteneriatul dintre Google şi Huawei a luat naştere mai devreme anul acesta şi este bazat pe folosirea unor funcţii ale sistemului de operare al Google, Android, şi terminalele produse de al treilea cel mai mare producător mondial de telefoane mobile.    

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO