Business Hi-Tech

RCS&RDS a pus gaj sediul central pentru 14 mil. dolari

RCS&RDS a pus gaj sediul central pentru 14 mil. dolari

Zoltan Teszari

11.06.2009, 18:02 210

RCS&RDS, operatorul telecom cu afaceri anuale de 700 mil. dolari, dar si una dintre cele mai indatorate companii locale, a pus gaj sediul central al companiei pentru a garanta rambursarea unei sume de 13,6 milioane de dolari, conform datelor dintr-un contract incheiat de operatorul telecom cu ING Lease IFN si publicat pe Arhiva electronica de garantii reale mobilare.
Conform contractului, RCS&RDS a cesionat catre divizia de leasing financiar a grupului olandez si polita de asigurare aferenta imobilului din strada Dr. Staicovici din Bucuresti, situat in apropierea Palatului Parlamentului si a hotelului Marriott, care are un spatiu util de aproximativ 5.500 de metri patrati.
Miscarea RCS&RDS este o surpriza in conditiile in care operatorul a contractat deja in 2007, de la un grup de banci condus de ING si Citi, unul dintre cele mai mari imprumuturi contractate de o companie privata locala, in valoare de 550 mil. dolari. Operatorul a garantat imprumutul cu propriile actiuni.
RCS&RDS avea la finele anului 2007 datorii totale de 499 mil. euro, conform datelor din bilantul depus de companie la Ministerul Finantelor.
Oficialii RCS&RDS nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru comentarii, in timp ce reprezentantii ING nu au dorit sa ofere detalii, invocand clauze de confidentialitate din contract.
Operatorul ar putea avea nevoie de fonduri pe fondul demersurilor de a intra puternic pe piata drepturilor TV din fotbalul ungar, dupa cele achizitionate in Romania (102 mil. euro pe trei ani), dar si pentru a finanta investitiile in retea.
RCS&RDS, grup controlat de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari, si-a bazat extinderea afacerilor in alte cinci tari din regiune, dar si in Spania pe strategie bazata pe imprumuturi si preturi agresive. Grupul a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 700 mil. dolari (aproximativ 480 mil. euro), cele mai mari venituri fiind obtinute din Romania si Ungaria. In Romania, RCS e numarul unu pe pietele de cablu TV, televiziune prin satelit si servicii internet.
Deprecierea puternica a monedelor nationale din regiune a fortat  RCS&RDS sa majoreze in ultimele opt luni de doua ori tarifele, o miscare neobisnuita pentru compania care a crescut pe piata atacand cu cele mai agresive preturi. De asemenea, RCS a renuntat sa mai ofere gratuit in custodie clientilor echipamentele aferente serviciului de televiziune prin satelit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO