Business Hi-Tech

RCS&RDS acuză ANCOM că ţine partea Orange şi Vodafone. “Nu înţelegem de ce aceşti operatori ar trebui avantajaţi acum”

RCS&RDS acuză ANCOM că ţine partea Orange şi Vodafone. “Nu înţelegem de ce aceşti operatori ar trebui avantajaţi acum”

Foto: Silviu Matei

Autor: Adrian Seceleanu

09.05.2012, 14:22 2946

Decizia Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de a schimba o prevedere din caietul de sarcini pentru licitaţia care va stabili ce operatori vor oferi servicii de comunicaţii mobile până în anul 2029 "avantajează în mod evident companiile Orange şi Vodafone", nu ţine cont de interesele utilizatorilor finali şi "dezavantajează profund" RCS&RDS, a declarat pentru ZF Valentin Popoviciu(FOTO), directorul de dezvoltare al companiei de cablu.

"Considerăm că declaraţiile ANCOM din ZF avantajează în mod evident companiile Orange şi Vodafone", a spus Popoviciu.

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM a declarat marţi seară pentru ZF că arbitrul telecom va schimba caietul de sarcini pentru cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria României astfel încât Orange şi Vodafone să nu fie obligate să cumpere fie mai mult, fie mai puţin spectru decât folosesc în prezent pentru perioada ianuarie 2013 - aprilie 2014. Orange, Vodafone şi consultanţi implicaţi în dosar au susţinut în ultimele săptămâni că varianta iniţială a caietului de sarcini formulată de ANCOM ar fi obligat cei doi operatori să cheltuie zeci de milioane de euro inutil, şi să instaleze câteva sute de antene noi, doar pentru a menţine nivelul existent al serviciilor.

"În urma unor analize extinse şi a mai multor runde de consultări cu industria, condiţiile licitaţiei vor permite obţinerea, de către unul sau ambii operatori Orange şi Vodafone, a întregii cantităţi de spectru deţinute în prezent", a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Directorul de dezvoltare al RCS&RDS susţine că această decizie nu respectă interesele utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă din România, care nu ar avea acces la o piaţă mai competitivă cu tarife mai mici din cauza deciziei ANCOM.

"Nu trebuie să uităm, în primul rând, de unde a plecat întregul proces de licitaţie. Licenţele Orange şi Vodafone au expirat în 2011 şi au fost prelungite de către ANCOM pentru încă 1 an. În mod normal, corect şi transparent pentru industrie şi competiţie, spectrul aferent ar fi trebui licitat încă din anii 2010-2011, cel târziu, astfel încât în acest moment considerăm că acest proces este oricum întârziat excesiv, neţinându-se cont de interesele utilizatorilor finali. Credem că interesul utilizatorilor finali este servit prin competiţie pe piaţă, astfel încât să beneficieze de o ofertă de calitate, cât mai variată şi cât mai accesibilă, în cât mai scurt timp", a spus Popoviciu.

Popoviciu: Orange şi Vodafone ştiau din 1996 când le expiră licenţele. De ce se plâng acum?

Directorul de dezvoltare al RCS&RDS susţine, de asemenea, că argumentele aduse de Orange şi Vodafone pentru a obţine schimbarea condiţiilor din caietul de sarcini (costuri de zeci de milioane de euro, instalarea a sute de antene noi etc.) nu ar fi trebuit să fie luate în calcul de arbitrul telecom.

"Nu înţelegem astfel de ce aceste companii declară acum că ar avea nevoie de ani de zile şi de anumite sume, în condiţiile în care ştiau de la emiterea licenţelor, acum 15 ani, ce valabilitatea aveau. Mai mult, în anul 2010, cel puţin unul dintre aceşti operatori a eliberat spectru în banda de 900 Mhz, pentru nevoile proprii, în câteva luni, nu în ani. Nu înţelegem de ce aceşti operatori ar trebui avantajaţi acum faţă de alte companii, astfel încât condiţiile licitaţiei să fie adaptate intereselor acestora: să poată să obţină întreaga cantitate de spectru deţinută în prezent. Aceste companii deţin, de altfel, spectru şi în benzile de 1,8 Ghz şi 2,1 Ghz", a declarat Popoviciu.

De ce întârzie ANCOM să rezolve problemele de competiţie de pe piaţă?

Popoviciu a criticat din nou ANCOM pentru că nu a rezolvat nici până în prezent solicitarea datând din 2009 a companiei de a fi compensată pentru că nu are spectru radio în frecvenţa de 900 MHz - la fel ca Orange, Vodafone şi Cosmote.

"Considerăm că ANCOM ar fi trebui să rezolve mai întâi şi o obligaţie ce derivă dintr-o Directivă europeană: compania noastră este profund dezavantajată de faptul că nu dispunem de măsuri compensatorii, din cauza neaplicarii complete de către ANCOM a Directivei 2009/114/CE pentru utilizarea spectrului de 900 Mhz, nici până în momentul de faţă. Dezavantajul major al companiei noastre a fost demonstrat de un studiu comandat tot de către ANCOM şi ale cărui rezultate au fost făcute publice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO