Business Hi-Tech

RCS&RDS afişează preţuri mai mici la internet fix după ce a eliminat din pachet stickul de net mobil „gratuit“

RCS&RDS afişează preţuri mai mici la internet fix...

Autor: Adrian Seceleanu

12.01.2016, 11:00 85874

Compania de cablu RCS&RDS a lansat la finele săptămânii trecute o nouă ofertă co­mercială pentru serviciile sale de internet fix, afişând tarife mai mici cu 6 până la 10 lei în cazul abonamentelor cu viteze de descărcare a datelor între 300 şi 1.000 Mbps, însă în condiţiile în care operatorul a eliminat discret din abonament modemul de internet mobil oferit „gratuit“ (fără costuri suplimentare) an­te­rior, care acum poate fi achiziţionat separat, cu un tarif de 10 lei pe lună.

Practic, preţul este mai mic doar pentru un client nou al RCS&RDS care achiziţionează înce­pând cu data de 8 ianuarie un pachet cu mai puţine „beneficii“, respectiv care nu mai include stickul de net mobil, ci „doar“ serviciul de internet fix. Însă un client care achizi­ţio­nea­ză după 8 ianuarie un pachet similar de ser­vicii, internet fix plus un stick de net mobil, va plăti acelaşi preţ sau chiar unul mai mare cu 5 lei în cazul abonamentului Digi Net Fiberlink 500.

Faptul că RCS&RDS nu a redus de fapt tarifele la pachete de servicii echivalente este evidenţiat de faptul că abonamentul Digi Net Fiberlink cu viteze de 100 Mbps, care nu includea anterior modemul „gratuit“ pentru internet mobil, are tariful neschimbat.

WikiZF: Profilul companiei RCS&RDS

Compania a comunicat totuşi schimbarea de ofertă drept o reducere a tarifelor la serviciul de internet fix.

„Începând din 8 ianuarie 2016, RCS & RDS reduce tarifele serviciului de internet Digi Net pentru clienţii noi persoane fizice cu până la 10 lei/lună pentru pachetele de servicii Digi Net Fiberlink 300, Digi Net Fiberlink 500 şi Digi Net Fiberlink 1000, ajungând astfel la tarife lunare cu­prinse între 29 lei şi 45 lei (TVA inclus)“, a anunţat ope­ra­torul.

Interesant este că anunţul de presă nu a inclus, de această dată, şi o declaraţie a unui oficial al RCS & RDS.

Noile tarife sunt valabile pen­tru clienţii noi. În cazul clienţilor existenţi ai RCS & RDS oferta este valabilă cu con­diţia ca aceştia să îşi prelungească abonamentele pe 12 sau 24 de luni şi să returneze sti­ckul de internet mobil sau să înceapă să plătească 10 lei pe lună pentru a avea acces la acest serviciu.

 

Încă 10gb de trafic prin reţeaua 4G

În aceste condiţii, prelungirea contrac­tului şi migrarea la noua ofertă ar avea sens în principal pentru clienţii care nu folosesc stickul de internet mobil şi care ar plăti astfel cu 10 lei mai puţin pe lună.

Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că RCS&RDS şi-a relansat şi oferta de internet mobil, mărind traficul inclus pentru cei 10 lei de la 5 GB prin reţeaua 3G la 5 GB în reţeaua 3G plus 10 GB prin cea 4G.

Principala problemă a RCS&RDS pe net mobil o reprezintă acoperirea încă redusă a reţelelor sale în raport cu marii jucători de pe piaţă, în special Orange şi Vodafone.

 

Ce impact are modificarea ofertei pe net fix a RCS&RDS

Eliminând din pachetele de internet fix serviciile „gratuite“ de net mobil, RCS&RDS nu doar îşi evidenţiază mai clar în rapoarte veniturile şi numărul de clienţi de pe segmentul mobil, ci îşi şi segmentează mai clar oferta, permiţându-le clienţilor interesaţi doar de unul dintre servicii să opteze doar pentru acesta.

După această mutare, RCS&RDS afişează preţuri cu 9 până la 13 lei pe lună mai mici în raport cu rivalii de la Telekom şi UPC pe segmentul cel mai important de pe piaţa de internet fix, al abonamentelor care asigură viteze de descărcare a datelor între aproximativ 100 şi 300 Mbps.

De notat este că RCS&RDS cere acum 29 de lei pentru un abonament cu viteze de 300 Mbps faţă de Telekom şi UPC care asigură la un preţ mai mare o viteză maximă de 200 Mbps.

 

Se pregătesc pentru ofertele Orange?

La jumătatea anului trecut, conform datelor ANCOM, din cei 4,1 milioane de abonaţi la internet fix peste 2 milioane aveau contracte la abonamente aflate în acest palier de viteză (şi preţuri), de peste 100 Mbps. Cele mai performante abonamente de pe piaţă din punctul de vedere al vitezei, cu tarife de 40-50 de lei pe lună, au un grad redus de penetrare pe piaţă şi sunt achiziţionate în principal în oraşele mari unde puterea de cumpărare este ridicată. Cu aproximativ 50 - 70 de lei pe lună un utilizator poate obţine de altfel un pachet cu internet, TV şi telefonie fixă.

Redesenarea ofertei comerciale a RCS&RDS vine - potrivit informaţiilor ZF - cu aproximativ o lună înainte ca Orange, liderul pieţei de telefonie mobilă, să intre pe piaţa pachetelor de comunicaţii fix-mobil, după ce compania a semnat la finele anului trecut un acord care îi oferă acces la reţeaua fixă a grupului Telekom.

Orange şi Telekom nu au comentat până acum informaţiile publicate în exclusivitate de ZF la finele anului trecut în legătură cu cele două acorduri de network sharing semnate de operatori.

Schimbarea făcută de RCS&RDS ar putea fi interpretată astfel ca o mutare prin care operatorul se pregăteşte pentru intrarea rivalilor de la Orange pe zona fixă.

Din punct de vedere al acoperirii reţelelor fixe cei mai mari jucători de pe piaţă sunt Telekom - care acoperă aproape integral oraşele şi RCS&RDS, care avea o acoperire de 95% în mediul urban la finele anului 2014, conform unor date transmise de ANCOM la Comisia europeană. La aceeaşi dată UPC avea o acoperire de 51% a oraşelor cu net fix, ceea ce arată că mutarea făcută de RCS&RDS în zona tarifelor vizează în principal Telekom şi, indirect, şi pe noul său „partener“ - Orange.

La finele anului 2014 - ultima dată pentru care RCS&RDS a oferit date privind numărul de clienţi compania de cablu avea peste 1,8 milioane de abonaţi la net fix. Pe locul doi se află grupul Telekom, cu aproape 1,2 milioane de abonaţi în septembrie 2015 şi UPC, cu aproape 0,5 mil. abonaţi, la aceeaşi dată.

Update 12.01.2016

Compania de cablu UPC şi-a modificat oferta comercială şi practică în prezent următoarele tarife pentru serviciile de internet fix: 34 de lei - pentru abonamentul cu viteze de până la 60 Mbps, 39 de lei - pentru abonamentul cu viteze de până la 200 Mbps şi 49 de lei - pentru abonamentul cu viteze de până la 500 Mbps. Abonamentele la net ale UPC pot fi achiziţionate doar la pachet cu serviciul de cablu TV. Mai multe detalii sunt disponibile în acest articol.