Business Hi-Tech

RCS&RDS către clienţi: Acolo unde nu avem acoperire pentru Digi Mobil trebuie să plătiţi pentru acces la net prin Vodafone. Cât costă? Vă rugăm reveniţi

Anunţul iniţial al RCS&RDS despre accesul clienţilor la reţeaua Vodafone: Roaming naţional fără taxe suplimentare pentru convorbiri, internet şi SMS-uri.

Anunţul iniţial al RCS&RDS despre accesul clienţilor la reţeaua Vodafone: Roaming naţional fără taxe suplimentare pentru convorbiri, internet şi SMS-uri.

Autor: Adrian Seceleanu

23.03.2016, 01:00 18168

Clienţii serviciului de telefonie mobilă furnizat de compania de cablu RCS&RDS vor fi nevoiţi să plătească,  începând cu data de 1 aprilie, pentru a avea acces la internet în zonele în care reţeaua Digi Mobil nu are acoperire, conform unui anunţ al operatorului, care nu precizează însă şi ce tarife le va percepe clienţilor pentru a accesa reţeaua companiei cu care a semnat contractul de roaming naţional - Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă.

În prezent clienţii Digi Mobil au acces gratuit, în funcţie de tipul de contract, la un trafic de date de până la 300 MB de date pe lună prin reţeaua Vodafone. De asemenea, clienţii companiei pot primi şi iniţia gratuit apeluri prin reţeaua Vodafone, “facilitate” care va fi menţinută şi începând cu data de 1 aprilie, conform datelor comunicate de RCS&RDS.

“RCS&RDS anunţă continuarea acordului privind roamingul naţional până la data de 31 martie 2017 pentru serviciile de voce şi date mobile. Utilizatorii Digi Mobil au astfel posibilitatea să comunice în zonele fără reţea Digi Mobil, urmând ca, pe măsura extinderii şi dezvoltării acesteia, roamingul naţional să fie eliminat. Roamingul naţional de voce va fi oferit în continuare gratuit utilizatorilor Digi Mobil, însă roamingul de date mobile va fi contra cost începând cu data de 01 aprilie 2016”, au spus reprezentanţii companiei de cablu.

Schimbarea strategiei comerciale a RCS&RDS, care a decis să le transfere clienţilor costul utilizării serviciilor de date mobile furnizate de Vodafone în zonele în care compania nu are reţea, vine în contextul în care şi condiţiile contractuale dintre cei doi operatori s-au schimbat dar şi acoperirea Digi Mobil s-a extins şi este acum completată şi de tehnologia 4G.

RCS&RDS a semnat primul contract de roaming naţional cu Vodafone în aprilie 2014, pe o durată de doi ani de zile. Pe lângă contractul care oferea acces RCS&RDS la reţeaua Vodafone a existat şi un alt acord prin care Vodafone folosea o parte din spectrul radio al companiei de cablu, în contextul în care subsidiara grupului britanic s-a confruntat cu interferenţe ale spectrului său radio din Ucraina.

Contractul dintre RCS&RDS şi Vodafone valabil timp de un an începând cu luna aprilie 2016 se rezumă de această dată la accesul cabliştilor la reţeaua mobilă a Vodafone, plata variind în funcţie de gradul de utilizare al reţelei de către clienţii Digi Mobil.

Acordul din 2014

Contractul din 2014 a fost semnat într-un moment în care operatorul de cablu părea că şi-a pus în conservare planurile de expansiune pe comunicaţii mobile. Acordul cu Vodafone, care le-a oferit clienţilor liniştea că măcar vor putea primi / iniţia apeluri şi primi / trimite SMS-uri şi acolo unde compania nu are reţea, combinat cu o serie de oferte şoc, extrem de agresive din punct de vedere al preţurilor, au adus brusc RCS o creştere semnificativă pe acest segment, din punct de vedere al numărului de clienţi. Iniţial creşterea a fost stimulată şi de faptul că utilizatorii Digi Mobil au trăit cu “impresia” că vor putea folosi toată cantitatea de date promisă de RCS&RDS şi în reţeaua Vodafone – “impresie” ce a fost însă spulberată câteva luni mai târziu, când compania a comunicat impunerea unor limite la netul în roaming.

Cât de mare a fost creşterea din aprilie 2014? Dacă în perioada ianuarie 2012 - martie 2014 (doi ani şi trei luni) RCS&RDS atrăsese din alte reţele, prin portare, 5.918 clienţi, în aprilie 2014 - luna în care a intrat în vigoare acordul de roaming naţional cu Vodafone şi a fost lansată prima şarjă de oferte, compania a atras 2.348 de clienţi, conform datelor ANCOM. În mai 2014 cifra crescuse la 12.967 clienţi iar în decembrie atingea 51.993 - mai mult decât Orange, Vodafone şi Telekom la un loc. În total, în perioada aprilie 2014 - ianuarie 2016 RCS&RDS a atras de la Orange, Vodafone şi Telekom, prin portare (cu tot cu număr) 589.025 clienţi.

Evoluţia reţelei Digi Mobil

Decizia RCS&RDS de a nu mai oferi gratuit acces la net mobil prin reţeaua Vodafone clienţilor în zonele în care Digi Mobil nu are acoperire a fost determinată, cel mai probabil, şi de condiţiile comerciale din noul contract cu subsidiara grupului britanic, dar şi de faptul că acoperirea infrastructurii sale mobile s-a îmbunătăţit chiar dacă rămâne sub nivelul principalilor săi rivali.
Astfel, la jumătatea anului 2013 RCS&RDS avea circa 1.600 de antene de telefonie mobilă 3G în banda de 2100 MHz, care acopereau 78% din populaţia României, şi circa 5.000 de kilometri de drumuri principale.

În octombrie 2015 compania lansase servicii 4G în 12 oraşe, cu o licenţă achiziţionată de la operatorul 2K Telecom iar reţeaua 3G, dezvoltată în benzile de 900 şi 2.100 MHz acoperea 85% din populaţie. RCS a început să dezvolte reţeaua 3G în banda de 900 MHz după aprilie 2014, când a intrat în posesia licenţei pentru acest spectru, achiziţionat de la stat la licitaţia din anul 2012.

Care este situaţia în prezent? “Acoperirea de tip exterior a reţelei 3G Digi Mobil a crescut în perioada 2015-2016 cu 10% ajungând la peste 94% din populaţie la nivelul ţării. Reţeaua Digi Mobil, atât 3G cât şi 4G, este într-un proces continuu de extindere, atât în mediul urban cât şi rural, astfel încât aria de acoperire şi experienţa de utilizare a serviciului Digi Mobil pentru voce şi date mobile să fie îmbunătăţite constant. Compania va continua să investească accelerat în dezvoltarea reţelelor 3G şi 4G în cât mai multe localităţi, atât pentru acoperirea de exterior cât şi de interior, astfel încât de serviciile mobile să beneficieze din ce în ce mai mulţi utilizatori”, au spus reprezentanţii RCS&RDS. Ţinta expansiunii? “Eliminarea” din “schemă” a roamingului de la Vodafone, conform reprezentanţilor companiei de cablu.

“Compensaţia” pentru schimbarea bruscă a politicii comerciale

Schimbarea bruscă a politicii comerciale privind accesul la internet în zonele în care Digi Mobil nu are acoperie, anunţată cu 9 zile înainte de a intra în vigoare, fără a include şi  elementul cheie în această ecuaţie – tarifele, a fost însoţită şi de o “compensaţie”: până la 30 de GB de date pe lună gratuit prin reţeaua 4G, din aprilie până în decembrie.
“RCS & RDS le oferă clienţilor Digi Mobil în perioada 01 aprilie – 31 decembrie 2016, până la 30 GB trafic lunar de internet mobil, la viteze superioare, în reţeaua 4G, fără costuri suplimentare. Traficul de date mobile în reţeaua 4G este nelimitat pentru orice categorie de abonament, primii 30 GB fiind disponibili la viteze superioare. Oferta se adresează clienţilor noi şi existenţi, persoane fizice, care utilizează un echipament compatibil în reţeaua 4G Digi Mobil (frecvenţa 2600 MHz TDD, banda 38)”.
 

Cât ar putea costa internetul Vodafone via Digi Mobil?

Preţul serviciilor de internet mobil furnizate de Digi Mobil prin reţeaua Vodafone ar putea porni de la 3 euro pe lună (TVA inclus) pentru 250 MB de date în cazul abonamentelor şi 5 euro pe lună (TVA inclus) pentru 1 GB de date în cazul utilizatorilor de cartele preplătite, dacă sunt luate ca reper tarifele afişate pe pagina web a subsidiarei grupului britanic de comunicaţii.

Extraopţiunile Vodafone pentru clienţii care doresc un volum suplimentar de date mobile faţă de cel inclus în abonament au următoarele tarife lunare:  250 MB de date - 3 euro, 500 MB - 5 euro, 1 GB - 8 euro.

Pentru clienţii cu cartele preţurile sunt următoarele: 1 GB - 5 euro / lună, 4 GB - 9 euro / lună, 5 GB - 12 euro / 2 luni, 6 GB - 10 euro / lună, 11 GB - 15 euro pe lună. De notat este că toate abonamentele şi extraopţiunile Vodafone include servicii de internet mobil, volumul de date inclus pornind de la 250 MB în cazul abonamentelor şi de la 600 MB în cazul utilizatorilor de cartele.

Update 23 martie: RCS&RDS a comunicat miercuri tarifele percepute clienţilor pentru a accesa serviciile de internet mobil prin reţeaua Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO