Business Hi-Tech

RCS&RDS: De la oferte initiale de finantare de 500 mil. $ la amanarea emisiunii de obligatiuni. Seful companiei explica ce s-a intamplat

RCS&RDS: De la oferte initiale de finantare de 500 mil. $ la amanarea emisiunii de obligatiuni. Seful companiei explica ce s-a intamplat
08.03.2010, 23:15 129

RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii telecom dinregiune, a amanat luna trecuta lansarea unor obligatiuni de 200mil. $ pe pietele externe dupa ce piata de bonduri a fost blocatain principal ca urmare a stirilor privind riscul ca Grecia sa intrein incapacitate de plata, si nu ca urmare a unei lipse de increderea investitorilor in capacitatea operatorului de a-si platidatoriile, explica Alexandru Oprea, 50 de ani, directorul generalal companiei, intr-un interviu exclusiv pentru ZiarulFinanciar.

"Procesul legat de emisiunea de bonduri a fost practic suspendatpentru simplul motiv ca pietele au devenit inactive. Si nu a fostnumai cazul nostru. Aproape toate procesele de lansare de bonduricare erau pe piata in momentul respectiv au fost retrase", a declarat Oprea, adaugand ca"povestea" companiei romanesti care a crescut de la un mic operatorde cablu TV cu cateva mii de clienti in Romania la un jucatorregional cu afaceri de 710 mil. dolari in 2009 si milioane declienti a atras atentia a "zeci" de investitori din Europa siSUA.

Compania a demarat anul trecut, impreuna cu bancherii de laCiti, procedurile pentru lansarea unei emisiuni de bonduri de 200mil. $ (140 mil. euro), bani necesari pentru imbunatatirealichiditatii scazute a operatorului, potrivit agentiei de ratingStandard & Poor's (S&P).

Pe langa oamenii Citi, o echipa a RCS&RDS a avut in primaparte a anului zeci de intalniri cu investitori, desfasurate inprincipal in centrul financiar al Londrei, dar si in Statele Unite,povesteste Oprea.

"Dincolo de materialele oficiale comunicate, de prospectul deemisiune si de alte informatii suplimentare comunicate de echipa devanzare a Citi, am avut intalniri directe cu peste 50 deinvestitori. Senzatia mea dupa acele intalniri a fost ca am generato reactie buna, interes, comentarii pozitive", spune sefulRCS&RDS.

Astfel, in prima parte a procedurilor de lansare a bondurilor,cand investitorii exercita primele optiuni privind suma pe caresunt dispusi sa o investeasca si dobanda solicitata, operatorultelecom local ar fi strans ordine in valoare de peste 500 mil. $,la un "pret" apropiat de intervalul propus de RCS&RDS(respectiv o dobanda intre 9,75 si 10% pe an, in dolari).

Pe lista investitorilor interesati se aflau nume mari din zonafondurilor de investitii, spune Oprea, fara a oferi insa altedetalii. "Din ceea ce ne-a fost comunicat si din toate informatiilepe care le avem a fost un interes bun si destul de mare din parteainvestitorilor", spune el.

De ce ar fi fost investitorii dispusi sa isi plaseze banii inuna dintre cele mai indatorate companii din Romania, care are deinfruntat pe fiecare piata din regiune giganti ca Deutsche Telekom,Orange si Vodafone? In Romania, una din cele mai mari piete aRCS&RDS, spre exemplu, compania se lupta cu toti cei treigiganti telecom mentionati, iar in 2008, spre exemplu, Orange siVodafone au facut impreuna un profit net mai mare decat afacerileRCS&RDS din toata Europa Centrala si de Est.

In plus, piata telecom din Romania nu mai este la fel ca acumpatru ani, dupa ce atat Romtelecom, cat si UPC au trecut printr-unproces de restructurare si au devenit agresive pe piata. Un exemplueste piata de servicii internet, unde RCS&RDS a castigat dinmartie 2008 pana in decembrie 2009 aproximativ 100.000 de clienti,in timp ce Romtelecom a castigat 400.000. Aproximativ aceeasidinamica se regaseste si pe piata de televiziune prin satelit, undeRomtelecom a ajuns, dupa un start cu doi ani mai tarziu decatRCS&RDS, numarul doi pe piata. In plus, Romtelecom a revenit pepiata de cablu printr-o companie mai mica (Nextgen) si care sepoate "misca" astfel mai usor, luptand cu RCS&RDS prin metodeasemanatoare: achizitii si tarife agresive. Un detaliu, pe carereprezentantii RCS&RDS par a-l trece in plan secund, este caNextgen este condus de Ovidiu Ghiman, fostul director comercial alRCS&RDS.

Suntem mai puternici decat sugereaza rivalii nostri ca am fi,spune in replica Alexandru Oprea, care aduce ca argument infavoarea sa, in premiera, cifre si date despre investitiile sinumarul de clienti ai RCS&RDS. Unul dintre argumentele cheieale companiei romanesti in fata rivalilor din regiune esteinfrastructura, spune Oprea, care a fost construita in ani de zilecu companii ca Nokia Siemenes, IBM, Huawei, ZTE si D-Link si care ainghitit un miliard de dolari doar in ultimii trei ani.

Seful RCS&RDS a evitat pe durata intregului interviu sa facareferiri directe la competitorii sai, insa una dintre sublinierilefacute de el - ca infrastructura RCS&RDS a fost construita in"ani de zile", pare a fi un raspuns la o declaratie de intentie aRomtelecom, care anunta, prin vocea directorului executiv YorgosIoannidis, pentru acest an, investitii masive intr-o retea de fibraoptica nationala, ca parte a unui program de investitii de 150 mil.euro (suma echivalenta cu imprumutul pe care vrea sa il facaRCS&RDS).

In acest moment insa, puncteaza Alexandru Oprea, compania saofera, pe baza infrastructurii proprii de fibra optica, cele maimari viteze de acces la internet de pe piata - la cele mai micitarife. Combinatia a adus RCS&RDS pe primul loc pe piata, iardatele furnizate de Oprea, in exclusivitate pentru ZF, arata caoperatorul ramane, cu 1,1 milioane de clienti, liderul pe internet,singurul segment al pietei de comunicatii din Romania care acrescut consistent si in plina recesiune.

Seful RCS&RDS a abordat si problema datoriilor pe care leare compania - 672 mil. $ la finele anului trecut. Este un subiectcaruia i s-a dat o amploare prea mare si fara ca si cifrele sa fiepuse in context, spune Alexandru Oprea, admitand insa ca"discretia" companiei a accentuat discutiile pe aceasta tema.

"Va incurajez - nu vreau sa o fac eu, dar va incurajez sa vauitati la grupul de companii in care suntem - operatori din acelasidomeniu din piete din zona sau occidentale si sa comparati nivelulde indatorare. Doi - mai important decat aceasta, cred caautoritatile adevarate in domeniul respectiv sunt agentiile Moody'ssi Standard & Poor's care au cotat, deci nu au facutcomentarii, ci au cotat, au dat o nota companiei noastre.Notelerespective au fost foarte bune, peste asteptari", sustineOprea.

Agentiile de rating S&P si Moody's au atribuitobligatiunilor RCS calificativele "B+", respectiv "Ba3" - aferenteunei companii capabile sa-si indeplineasca angajamentelefinanciare, dar vulnerabile la eventuale deteriorari aleeconomiilor din tarile Europei Centrale si de Est.

"Marea majoritate a investitorilor au considerat profilul derisc al RCS&RDS drept un factor pozitiv important", spune insaShahmir Khaliq, directorul general al Citi Romania, care sustine cao discutie despre cat de mari ar fi fost dobanzile platite deRCS&RDS e prematura. "Este irelevant sa discutam de pretulfinantarii, in conditiile in care procedurile nu au fostfinalizate, iar RCS&RDS nu a ajuns in faza in care sa negociezecu investitorii nivelul dobanzilor. Nu se poate discuta deci dacapretul finantarii platit de RCS&RDS este mare sau mic."

Este deci posibil ca RCS&RDS sa incerce din nou sa plasezepe piata externa obligatiunile de 200 mil. $? "In ceea ce privesteposibilitatea ca RCS&RDS sa revina pe piata de capital, nuvreau sa intru in detalii insa am avut un feedback foarte bun dinpartea investitorilor, deci in viitor, cand vom simti ca momentuleste potrivit si daca si compania isi doreste, vom fi mai multdecat fericiti sa sprijinim revenirea RCS&RDS pe piata decapital", spune seful Citi.

Ne descurcam fara probleme si fara cei 200 mil. $, spune Oprea,un obiectiv mai important al bondurilor fiind ca firma romaneascasa iasa pe piata internationala de capital.

Seful Citi Romania: RCS&RDS a avut o primirebuna

Datele financiare ale RCS&RDS si ratingurile acordate deagentiile Moody's si Standard & Poor's au fost "foarte bine"primite de investitori, iar faptul ca operatorul provenea dinRomania a sporit interesul pentru bonduri, spun reprezentantiiCiti, care au actionat ca lead manager pentru vanzareaobligatiunilor de 200 mil. $.

"Profilul financiar al RCS&RDS este unul foarte bun, aspectreflectat si in ratingurile obtinute de companie", a spus pentru ZFShahmir Khaliq, directorul general al Citi Romania. De ce a amanatatunci RCS bondurile? "Din cauza unor probleme semnificative de pepietele de capital, cum a fost spre exemplu situatia din Grecia -care incepuse sa devina subiectul principal al stirilor, aversiuneafata de risc a investitorilor a crescut imediat. Ceea ce s-aintamplat a fost ca daca un investitor era interesat de plasamenteintr-un anume activ la un anume pret cu doua saptamani in urma,ulterior - pe fondul episodului din Grecia, investitorii si-aumarit asteptarile. Pretul pentru toate tranzactiile a fost afectat,nu a fost vorba doar de RCS&RDS. Acesta este contextul in careRCS&RDS a trebuit sa analizeze daca este momentul potrivit saiasa pe pietele de capital, avand in vedere factorii externi careafectau piata si sa decida daca nu este mai potrivit sa revina pepietele de capital intr-un alt moment, cand nu vor exista astfel defactori externi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO