Business Hi-Tech

"RCS&RDS: Pana la finele lui 2009 facem fata cu resursele financiare existente

"RCS&RDS: Pana la finele lui 2009 facem fata cu resursele financiare existente

Alexandru Oprea, directorul general al RCS&RDS: Modalitatea de a obtine noi surse de finantare este cea mai grea intrebare in acest moment. Ne-am calibrat planurile astfel incat sa facem fata in anul 2008 si 2009 cu resursele financiare existente.

19.11.2008, 19:03 158

RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom de pe piata locala, cu activitati si in alte cinci tari din regiune, si-a ajustat planurile de dezvoltare astfel incat sa-si poata atinge obiectivele esentiale de business cu resursele financiare existente, in conditiile in care criza internationala a transformat atragerea unor noi surse de bani intr-o problema.

"Modalitatea de a obtine noi surse de finantare este cea mai grea intrebare in acest moment. Ne-am calibrat planurile astfel incat sa facem fata in anul 2008 si 2009 cu resursele financiare existente", a spus Alexandru Oprea, directorul general al RCS&RDS. El a mentionat ca planurile facute de companie pe baza resurselor pe care le detine in acest moment acopera din punct de vedere financiar proiectele importante, asa cum este constructia unei retele de telefonie mobila in Ungaria, in cazul in care operatorul castiga, in decembrie, una din cele doua licente scoase la vanzare de statul vecin. In schimb, seful RCS&RDS a spus ca nu poate oferi informatii despre data lansarii unor servicii comerciale de internet mobil, mentionand ca operatorul se ocupa "in primul rand de prioritati".
RCS&RDS, care a esuat in tentativa de a obtine o finantare de 500 mil. dolari prin listarea la Londra in noiembrie 2007, a contractat imediat dupa anularea operatiunii un imprumut cu aceeasi valoare de la un consortiu de banci condus de ING si Citi, pentru a-si finanta dezvoltarea. RCS&RDS este singurul jucator major de pe piata locala telecom care nu are in spate un alt operator international important, pachetul majoritar de actiuni (43%) fiind detinut de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari. Un pachet de 26% din companie este detinut de fondurile de investitii Quadrant si EPIC.
In ceea ce priveste costul creditului de 500 mil. $, Alexandru Oprea a spus ca acesta a variat in functie de rata Libor. "In ceea ce priveste costul finantarii, conform contractului, conteaza rata Libor din ziua platii dobanzii, care se face trimestrial." Rata Libor a scazut la circa 2,23% in prezent, fata de 5%, cat era in urma cu un an, cand RCS& RDS a contractat imprumutul. O parte din aceasta suma a fost folosita pentru refinantarea creditelor anterioare ale operatorului. Seful RCS spune ca operatorul nu si-a modificat deocamdata tinta pentru acest an, de a obtine venituri de 700 mil. $. "Incercam sa nu ne modificam planurile, nici in Romania, nici pe celelalte piete, chiar daca nu este foarte usor."
Oprea a anuntat si lansarea celui mai agresiv pachet care combina telefonia fixa si mobila, care este adresat, pentru moment, doar clientilor RCS&RDS. Astfel, in schimbul unui abonament lunar de doi euro clientii au acces la serviciul de telefonie fixa si mobila al companiei, la care se adauga un telefon mobil furnizat gratuit. Pentru acest abonament, apelurile in interiorul retelei RCS sunt gratuite si nelimitate, indiferent daca sunt initiate de pe fix sau mobil. Tarifele catre celelalte retele sunt egale cu tarifele de interconectare practicate de ceilalti operatori, respectiv 8 eurocenti pe minut catre Cosmote si Zapp, 1 eurocent catre alte retele fixe din Romania, 5 eurocenti catre retele fixe internationale si 12 eurocenti catre retele mobile internationale. RCS nu practica niciun adaos comercial cu aceste tarife - un caz unic pe piata locala telecom.
In cazul apelurilor catre retelele Orange si Vodafone, RCS&RDS a plusat, operatorul practicand tarife de 5 eurocenti pentru fiecare minut de apel, asumandu-si astfel o pierdere de 1,4 eurocenti la fiecare minut de convorbire catre retelele celor doi operatori.
Explicatia acestui pas pare a fi intentia RCS&RDS de a presa Autoritatea Nationala de Comunicatii (ANC) sa nu-si schimbe planurile anuntate anterior de a reduce de la 1 ianuarie 2008 tarifele de interconectare ale Orange si Vodafone, de la 6,4 eurocenti pe minut in prezent la 5,03 eurocenti.
"Am reusit sa atragem o masa importanta de abonati pe telefonie fixa de la operatorul traditional care detinea inainte monopolul. Am vrea sa facem acelasi lucru si la telefonie mobila. Cea mai mare bariera este reprezentata de tarifele de interconectare", a spus Oprea. El a insinuat, ca si alti jucatori din industria de cablu, ca ANC ar intentiona sa amane reducerea tarifelor de interconectare practicate de cei mai mai operatori de telefonie mobila de pe piata locala.
ANC a convocat pentru astazi o conferinta de presa pentru a-si anunta planurile privind reglementarea pietei locale. RCS&RDS a ajuns la un numar de 1,2 milioane de utilizatori pe telefonie mobila, printr-o strategie comerciala agresiva, care a presupus oferirea catre clientii existenti ai companiei a unei cartele sim si a unui telefon mobil.
Compania are in prezent aproape 1,4 milioane de clienti pe cablul TV, distantandu-se astfel de numarul doi pe piata, UPC. RCS este numarul unu in Romania si pe pietele de servicii de acces la internet si televiziune prin satelit.
 
Cablistii: Retelele aeriene dispar in 10 pana la 25 de ani
 
Transferarea in subteran a retelelor aeriene de cabluri, utilizate de companii precum RCS&RDS sau UPC pentru a furniza servicii de cablu TV, telefonie si internet, echivaleaza practic cu constructia unei noi retele, astfel incat procesul de tranzitie are un termen realist de executie de 10 pana la 25 de ani, sustin oficialiii Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC).
"Retelele aeriene vor disparea in 25 de ani, dar numai in centrul marilor orase, pentru ca in alte zone, precum cele rurale, nu ingroparea cablurilor ar fi o solutie prea scumpa", a spus Radu Petric, presedintele ACC, care este si proprietarul unui operator CATV in Piatra Neamt.
"Trebuie sa se inteleaga ca atunci cand vorbim de ingroparea cablurilor nu vorbim de un transfer al retelei existente in subteran. Practic, trebuie sa facem o retea noua si imi este greu sa cred ca acest proces va dura mai putin de 10 ani. Doar proiectarea noii retele dureaza aproximativ un an", a spus Jack Mikaloff, directorul general al UPC Romania, al doilea jucator de pe piata locala de cablu TV.
Comentariile celor mai mari jucatori din industria de cablu, reuniti in cadrul ACC, vin in contextul in care pe cea mai mare piata de servicii CATV - Bucuresti, Primaria Generala a initiat constructia unei retele subterane de fibra optica, care ar trebui sa fie utilizata de operatori in locul celor existente. Proiectul, denumit Netcity, are o valoare de circa 200 mil. euro si este realizat de compania UTI Systems.
Operatorii de cablu sustin ca sunt de acord, in principiu, cu utilizarea unei retele telecom subterane si renuntarea la cablurile aeriene, dar au obiectii in ceea ce priveste termenul de migrare intre cele doua solutii si modalitatea de realizare a NetCity. Astfel, operatorii sustin ca nu au obtinut pana in prezent acces la harta retelei NetCity astfel incat nu pot demara proiectarea unor noi retele, ridicand de asemenea semne de intrebare in ceea ce priveste performantele si tarifele pe termen lung ale infrastructurii construite de Primaria Capitalei. "Nu putem sa renuntam la reteaua proprie pentru infrastructura unui tert, unde nu avem control asupra calitatii, costurilor, modalitatilor de interventie in cazul unor defectiuni", a spus Petric.