Business Hi-Tech

RCS&RDS si Zapp vor stimula puternic concurenta pe internetul mobil, spera arbitrul telecom

29.07.2008, 20:15 39

RCS&RDS si Telemobil au incheiat, la 30 iunie, prima faza a dezvoltarii retelei 3G si au respectat cerintele prevazute in licente, conform autoritatii de reglementare. Conform masuratorilor efectuate, "semnalul radio este prezent in parametrii stabiliti prin licenta, in toate locurile de masurare, asa cum si-au asumat cei doi operatori prin ofertele depuse", a spus Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). "Astfel, RCS&RDS a acoperit populatia din 176 de orase si aproximativ 2.400 de kilometri de drumuri nationale, iar Telemobil a implementat reteaua in 19 orase si a acoperit 1.900 de kilometri de drumuri nationale", a adaugat el.
In caietul de sarcini au fost prevazute trei faze de dezvoltare a retelei, la intervale de 1,5 ani, la sfarsitul carora urma sa se evalueze indeplinirea obligatiilor asumate. Cei doi operatori care au castigat licentele s-au angajat sa acopere pana la finalul primei faze, populatia din 176 de orase si aproximativ 2.400 de kilometri drumuri nationale (RDS& RCS), respectiv 19 orase si 1.900 de kilometri de drumuri nationale (Telemobl).
Dupa atingerea termenului limita al fazei intai, 30 iunie, autoritatea a inceput verificarile in teren folosind sistemul integrat de inspectie a sistemelor radio - RADIS.
Verificarea s-a facut prin sondaj, pe un esantion reprezentativ de localitati si drumuri. Procesul de verificare s-a desfasurat intre 1 si 20 iulie 2008 si la el au luat parte 20 de specialisti ai ANRCTI.
Esantionul pentru RCS&RDS a fost compus din 35 de localitati, iar in cazul Telemobil, au fost verificate 16 localitati.
"In general, nivelurile de camp constatate prin masuratori au depasit nivelurile stabilite de licente. In localitati au fost parcurse principalele bulevarde, strazi si piete, precum si strazi secundare si periferii, astfel incat localitatea sa fie verificata cat mai omogen. S-a urmarit de asemenea verificarea pe cat posibil a intregii zone intravilane. Drumurile alese au fost parcurse cu o viteza maxima de 80 km/h astfel incat pentru fiecare portiune de 100 metri parcursi receptorul de masura 3G sa efectueze cel putin 4 achizitii de date."
Seful arbitrului telecom spune ca a avut, la un moment dat, indoieli ca cei doi operatori vor reusi sa-si indeplineasca obligatiile.
"Faptul ca ambii operatori care au obtinut in 2006 licentele 3G si-au indeplinit obligatiile asumate poate parea o stire de mica importanta, dar eu personal recunosc ca pana nu demult am avut emotii pentru amandoi. RCS&RDS isi asumase obligatii foarte ambitioase si ma temeam ca n-o sa reuseasca sa acopere 176 de orase intr-un timp atat de scurt, iar Telemobil, desi isi planificase o acoperire mult mai mica, a demarat foarte tarziu lucrarile", a spus Dan Georgescu pentru ZF.
"In concluzie, avem acum patru retele de telefonie mobila de generatia a treia in Romania si acest lucru va stimula puternic concurenta, mai ales in zona serviciilor de internet mobil care sunt din ce in ce mai cerute de utilizatorii romani, intern si in roaming", a adaugat el.
Urmatoarea faza, cea de-a doua, se va incheia la 31 decembrie 2009, termen pana la care RCS&RDS trebuie sa acopere inca 1.400 km de drumuri nationale, iar Telemobil 43 de orase si inca 2.000 km de drumuri nationale. RCS&RDS a lansat serviciile 3G in octombrie 2007, in timp ce Zapp a lansat momentan un singur produs bazat pe 3G. Oferta comerciala completa a Zapp va fi lansata in aceasta toamna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO