Business Hi-Tech

RCS&RDS surprinde iar: cumpara 30% dintr-un operator telecom din Ungaria

RCS&RDS surprinde iar: cumpara 30% dintr-un operator telecom din Ungaria
23.12.2009, 23:30 124

Grupul RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori deservicii telecom din Europa Centrala si de Est, si-a intaritpozitia pe piata TV din Ungaria prin preluarea unui pachet de 32%din TvNetWork, un operator de cablu cu aproximativ 30.000 declienti.
Singura multinationala telecom controlata de un roman este numaruldoi pe piata de servicii TV din Ungaria, cu 600.000 de clienti,dupa UPC, dar inaintea grupului Deutsche Telekom. TvNetWork, unoperator de telefonie, internet si cablu care ofera servicii inBudapesta, a incheiat 2008 cu afaceri de 11 mil euro si pierderi de1,3 mil. euro. RCS&RDS a cumparat pachetul de 30% de la doiactionari: compania de consultanta financiara Finatech (13,23%) sicompania IT System-Info (18,61%), potrivit unui anunt facut deTvNetWork la Bursa din Budapesta. Potrivit presei ungare, care ilciteaza pe Attila Nemes - CEO si actionar al TvNetWork, companiacontrolata de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari isi va majoracu siguranta in viitor pachetul de actiuni.
Cele doua companii nu au oferit detalii privind valoareatranzactiei, insa, avand in vedere capitalizarea de piata aoperatorului - de aproximativ 18 milioane de euro, valoareapachetului preluat de RCS&RDS poate fi estimata la aproximativ5 milioane de euro. Reprezentantii celor doua companii nu au pututfi contactati de ZF pana la inchiderea editiei pentrucomentarii.
TvNetWork a fost fondata in octombrie 2000 si are aproximativ30.000 de clienti pentru cablul TV si peste 20.000 de clientipentru serviciul de internet. Compania s-a listat la Bursa dinBudapesta pe 7 august 2006 si are o capitalizare de peste 18milioane de euro. Cablul TV este tehnologia dominanta in Ungaria,cu un numar de peste 1,7 milioane de clienti. Cel mai mare jucatorde pe cablul TV este compania UPC - cu 800.100 de clienti, urmatade Deutsche Telekom - 365.000 de clienti si RCS&RDS - 200.000de utilzatori, potrivit datelor valabile in iunie 2009, publicatede arbitrul telecom din Budapesta. Romanii domina insa autoritarpiata de servicii de televiziune prin satelit, pe care au intrat lainceputul anului 2006. Astfel, RCS&RDS are 53% din cei aproape750.000 de clienti ai serviciilor de televiziune prin satelit(392.000 de utilizatori) si este urmat de UPC cu 182.900 de clientisi Deutsche Telekom, cu peste 120.000 de clienti.
Anuntul achizitiei vine intr-un moment in care actionariiRCS&RDS s-au intalnit pe 22 decembrie la Bucuresti sa discutedespre lansarea unei emisiuni de bonduri de 200 mil. dolari (140mil. euro), fonduri necesare finantarii uneia dintre cele maiindatorate firme locale. RCS avea la finele lui 2008 datorii de 566mil. euro, potrivit Ministerului de Finante.  Insa o achizitie demilioane de euro realizata de RCS&RDS nu mai este neaparat osurpriza, comenteaza pentru ZF un inalt oficial de pe piata telecomdin Romania. "Despre RCS&RDS exista mai mereu momente in carecrezi ca sunt in prapastie, ca sunt la un pas de un esec, dar panaacum intotdeauna au facut cate un anunt surpriza cand nimeni nu semai asepta la asa ceva. Aceasta achizitie se inscrie in evolutia cucare RCS ne-a obisnuit pana acum".
Oficialii RCS&RDS nu au oferit detalii despre rezultatulsedintelor cu actionarii, unde urmau sa fie analizate rezultatelela noua luni ale RCS, numirea unui nou membru in board si aprobareaemisiunii de bonduri de 200 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO