Business Hi-Tech

RCS&RDS va introduce în ofertă smartphone-uri subvenţionate

RCS&RDS va introduce în ofertă smartphone-uri subvenţionate

Autor: Adrian Seceleanu

15.03.2012, 00:06 23724

Compania RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală telecom, îşi va schimba radical strategia pe piaţa de telefonie mobilă, respectiv va introduce în ofertă şi smartphone-uri la preţuri subvenţionate - pe care clienţii le vor putea achiziţiona şi în rate, iar reţeaua de casierii va fi şi ea modificată pentru a reflecta noua abordare.

"Suntem în discuţii pentru a lansa oferte cu smartphone-uri la preţuri mai mici, finanţate de compania noastră. Smartphone-urile vor fi livrate de companii ca Huawei, Nokia sau Samsung - avem încă discuţii pe acest subiect. Telefoanele vor putea fi achiziţionate şi în rate împreună cu serviciile noastre. Vom face schimbări şi în casierii", a declarat Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al operatorului. "Ţinta noastră este ca un număr cât mai mare de utilizatori să folosească serviciile de date", a adăugat el.

Aceasta ar fi una dintre cele mai mari schim­bări din strategia RCS& RDS, în condiţiile în care în prezent operatorul con­trolat de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea este singurul de pe piaţă care nu oferă o varietate de telefoane la preţuri mai mici pentru clienţii care fac abonamente. De aseme­nea, în casieriile RCS& RDS nu a fost niciodată expus vreun telefon mobil, la fel cum niciodată în aceste spaţii nu a existat vreodată o vitrină. Acest lucru se va schimba, a spus Popoviciu, care nu a dorit să ofere detalii precum data de lansare a ofertei.

O combinaţie între tarifele agresive ale RCS&RDS şi o ofertă cu smartphone-uri la preţuri finanţate de companie ar putea mări concurenţa pe piaţă şi mări presiunea pe rivalii de la Cosmote, Orange şi Vodafone.

Pe piaţă nu se înţelege foarte bine că avem o prezenţă solidă şi pe piaţa de comunicaţii mobile - nu doar pe net fix, a spus Popoviciu, iar ofertele cu smartphone-uri ar putea contribui la schimbarea acestei percepţii - potrivit oficialului RCS&RDS.

Popoviciu a dat ca exemplu situaţia de pe piaţa de acces la internet mobil prin modemuri USB. "În iunie 2011, potrivit datelor ANCOM erau pe piaţă 970.000 de conexiuni, iar noi aveam 320.000 de conexiuni. Aveam deci peste 30% din piaţă chiar dacă avem acces la resurse mai mici decât ceilalţi jucători. Acum avem o jumătate de milion de conexiuni".

În altă ordine de idei, Popoviciu a anunţat că RCS&RDS a redus în martie cu până la 54%, la 0,062 euro/minut pentru abonaţii Digi Tel Asociat, respectiv 0,0372 euro/minut pentru abonaţii Digi Tel Nelimitat şi Digi Mobil Nelimitat, tarifele apelurilor iniţiate de aceştia către reţele naţionale de telefonie mobilă.

Abonamentul de telefonie fixă Digi Tel Asociat este tarifat cu 5 lei/lună, iar Digi Tel Nelimitat şi Digi Mobil Nelimitat costă 2,48 euro/lună. Cifrele includ TVA.

"Aceste tarife reduse cu 54% sunt valabile atât pentru abonaţii actuali ai companiei cât şi pentru abonaţii noi. Vrem să avem preţuri adaptate la puterea de cumpărare din România. Credeă că oferta noastră este printre cele mai competitive de pe piaţă. Noile tarife reflectă scăderea noastră de costuri odată cu reducerea tarifelor de interconectare din Europa, inclusiv România. Noi am lucrat mereu cu marje de profit rezonabile, de aproximativ un eurocent peste tariful de interconectare".

Operatorul a lansat patru noi abonamente de telefonie fixă şi mobilă - În familie (unul pentru telefonie fixă şi altul pentru mobil), Naţional (telefonie fixă) şi Plus (telefonie mobilă).

Abonamentele "În familie" costă 1,24 euro/lună şi tarifează convorbirile către alte reţele fixe cu 0,0124 euro/minut. De asemenea, abonamentele includ convorbiri nelimitate în reţele fixe şi mobile ale operatorului. Cei care optează pentru aceste abonamente vor plăti 0,062 euro/minut pentru apeluri către alte reţele mobile naţionale.

Abonamentul "Naţional" permite convorbiri nelimitate în toate reţelele fixe naţionale şi în reţeaua Digi Mobil, plus un tarif de 0,0372 euro/minut pentru convorbiri către alte mobile naţionale.

Cei care au nevoie de convorbiri la preţ redus în toate reţelele de telefonie pot opta pentru abonamentul "Plus" şi vor avea 0 euro pentru apeluri în reţea, către fix şi mobil, 0,0124 euro/minut către alte reţele fixe şi 0,0372 euro/minut către alte reţele mobile naţionale.

RCS&RDS este cel mai mare jucător de pe piaţa de internet fix şi servicii de cablu şi satelit TV, şi numărul doi pe telefonie fixă. Grupul oferă servicii şi în străinătate, şi a avut anul trecut venituri estimate la mai mult de 800 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO