Business Hi-Tech

Recordul deţinut de Microsoft pentru cea mai valoroasă companie la bursă a fost depăşit. Cine a preluat poziţia

Apple a devenit cea mai valoarasă companie din lume

Foto: AFP

Autor: Claudiu Ilioiu

20.08.2012, 20:21 4010

Apple a stabilit un nou record pentru cea mai valoroasă companie cotată la bursa americană, devansând maximul stabilit în urmă cu 11 ani de Microsoft. Potrivit WSJ acţiunile au crescut la deschiderea bursei americane, continuând ritmul alert din ultimele săptămâni, care a propulsat compania pe primul loc în topul celor mai valoroase companii din istoria bursei americane, conform capitalizării busiere.

Recordul a fost deţinut anterior de către gigantul Microsoft care în luna decembrie din anul 1999 atinsese o valoare a capitalizării bursiere de 618.89, cu 0.98 miliarde de dolari mai mică decât cea înregistrata astăzi de către Apple. Comparaţia nu include şi ajustarea valorii Microsoft cu inflaţia din ultimii 11 ani.

Acţiunile Apple au crescut vineri cu 1,2%, la nivelul record de 644,13 dolari pe unitate, după o notă a grupului de investiţii Jefferies potrivit căreia compania a început producţia de iPad mini, o versiune mai mică a tabletei iPad, transmite Bloomberg.

Preţul de 644,13 dolari pe acţiune conferă Apple o capitalizare de piaţă de 590 de miliarde de dolari. Minimul ultimelor 52 de săptămâni, de 354,124 dolari pe unitate, a fost atins pe 4 octombrie, potrivit MarketWatch. Titlurile Apple au avansat cu 15% în acest an. Un analist al Jefferies, Peter Misek, a majorat ţinta de preţ pentru acţiunile Apple de la 800 de dolari pe unitate la 900 de dolari pe unitate.

Misek a afirmat totodată că iPhone 5 va fi "cea mai mare lansare a unui telefon mobil din istorie". Dacă acţiunile Apple vor atinge 900 de dolari pe unitate, capitalizarea de piaţă va depăşi 800 mld. dolari şi va fi mai mare decât programul TARP de salvare a companiilor americane cu probleme şi programul de stimulare a economiei din primul an al preşedinţiei Obama..

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO