Business Hi-Tech

Retailul online in decembrie: eMag tace, urmatorii jucatori din top anunta cresteri

05.01.2009, 17:31 114

Trei din primii patru retaileri online de pe piata locala (pcfun.ro, cel.ro si marketonline.ro) au inregistrat cresteri semnificative ale veniturilor in sezonul de vanzari din decembrie, insa in absenta rezultatelor eMag - care are circa 70% din piata, nu este clar daca, per ansamblu, comertul prin internet a crescut sau a intrat in regres fata de anul precedent.

Cresterea veniturilor raportata de cei trei retaileri online a variat intre 40% si 300% pentru luna decembrie - cel mai important sezon de vanzari pentru retaileri.
Astfel, pcfun.ro, magazin online detinut de omul de afaceri Marius Ghenea, a inregistrat in decembrie vanzari de 2 mil. dolari, duble fata de anul precedent.
"Vanzarile din luna decembrie au fost la un nivel dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, reusind sa inchidem luna cu putin peste 2 milioane de dolari. Asteptarile noastre legate de piata in ansamblu au fost ceva mai ridicate, insa ne-am trasat un plan de vanzari realist si am reusit sa tinem ritmul impus de noi insine, nu neaparat cel dictat de piata. Zilele cu cele mai mari vanzari au fost 16, 19 si 22 decembrie", a precizat pentru ZF Madalin Durca, director de marketing al PCfun. "Notebook-urile au fost cele mai cerute produse (...). Categoria notebook-urilor, monitoarelor si a aparatelor GPS a fost in topul preferintelor consumatorilor in luna decembrie", a adaugat el.
Magazinul online pcfun.ro a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 7,5 mil. dolari si estima pentru 2008 un rulaj de 15 mil. dolari.
Cel.ro, unul dintre cele mai mari magazine de comert online de pe piata locala, a inregistrat in luna decembrie 2008 o crestere de 90% a vanzarilor comparativ cu anul precedent. "Am avut cu aproximativ 90% mai multe facturi in decembrie 2008 fata de 2007, iar, din punct de vedere valoric, avansul a fost de circa 40%", a declarat pentru ZF Tiberiu Pop, directorul executiv al companiei Corsar Grup, care administreaza magazinul Cel.ro.
Reprezentantul companiei a precizat ca evolutia vanzarilor a fost peste asteptarile initiale, iar o parte din comenzi nu au putut fi onorate in perioada 22 - 24 decembrie. Comparativ cu luna noiembrie, veniturile au crescut cu aproximativ 70%. Cel.ro estima atingerea unui rulaj de 12 mil. euro la finele anului trecut, obiectiv revizuit cu circa 3 mil. euro, pe fondul evolutiilor negative din piata.
Corsar Grup a avut o cifra de afaceri de 6,98 mil. euro in 2007, in timp ce profitul net a totalizat aproape 300.000 de euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor.
Pop a mai precizat ca cele mai bine vandute produse au fost laptopurile si dispozitivele de navigatie prin satelit (GPS), dar si ramele foto digitale.
Pe de alta parte, magazinul Marketonline, administrat de compania Grifon Grup, sustine ca a inregistrat o crestere de 300% a vanzarilor in ultima luna a anului trecut, la 3,1 mil. euro. "Vanzarile au fost peste asteptari, cu 300% peste decembrie 2007", a precizat Mugur Frunzetti, managing partner al Grifon Grup, care mai detine si retailerul online Mediadot.
Oficialii eMAG, cel mai mare magazin online din Romania, nu au raspuns intrebarilor ZF legate de evolutia vanzarilor din ultima luna a anului trecut.
eMAG anunta in urma cu un an ca a inregistrat vanzari de 10 milioane de euro in decembrie 2007, mai mult decat intreg rulajul facut de pcfun.ro in tot anul 2007. eMAG si-a revizuit tinta de afaceri pe 2008 cu 40 mil. euro la aproximativ 110 mil. euro, pe fondul vanzarilor slabe.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO