Business Hi-Tech

Reţeaua naţională de internet de mare viteză RoNetva va fi construită de Romtelecom şi Cosmote

Reţeaua naţională de internet de mare viteză RoNetva...

Autor: Adrian Dumitrache

06.08.2014, 00:00 1672

Informaţia privind atribuirea contractului a fost transmisă de MEDIAFAX la începutul lunii iulie.

Cele 783 de localităţi sunt situate în 35 de judeţe şi includ 137.000 gospodării şi 400.000 locuitori.

"Dezvoltarea regiunilor rurale vizate de acest proiect reprezintă calea sigură spre îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, atât local, cât şi la nivel naţional. Din acest motiv, ministerul a prioritizat proiectul RoNet şi implementarea acestuia cu ajutorul partenerilor europeni prin fonduri nerambursabile de 84 milioane de euro. România este astăzi mult mai aproape de standardele pe care şi le propune Uniunea Europeană prin Agenda Digitală, parte a strategiei Europa 2020", a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, într-un comunicat comun al Romtelecom şi Cosmote România remis MEDIAFAX

Directorul general al Romtelecom şi Cosmote România, Nikolai Beckers, a afirmat că proiectul va permite României şi românilor să avanseze tehnologic, prin construirea unor noi trosoane de de infrastuctură în zone altfel inaccesibile.

"Vrem să livrăm românilor mijloacele prin care să experimenteze beneficiile serviciilor telecom şi astfel să devină conectaţi cu întreaga lume", a spus Beckers.

Licitaţia a fost organizată pentru 783 localităţi, împărţite în şapte zone geografice. Romtelecom a fost desemnat câştigător pentru patru dintre regiuni, iar Cosmote România pentru celelalte trei.

Pentru cele patrtu zone, Romtelecom va primi aproximativ 37,2 milioane de euro, iar Cosmote România aproximativ 27,9 milioane de euro, se mai spune în comunicat.

Potrivit contractului, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) va concesiona lucrările companiilor câştigătoare pentru o perioadă de 18 ani.

În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea, operarea şi mentenanţa infrastructurii care, după 18 ani, va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

Potrivit datelor disponibile pe www.e-licitaţie.ro, la licitaţie au mai depus oferte şi asocierile Direct One-Electrogrup şi UPC România-Deloitte Audit-Connection Consulting.

Contractul a fost semnat pentru suma de 365,8 milioane de lei, TVA inclusă (83,1 milioane euro). Prin anunţul de concesiune, publicat pe www.e-licitratie.ro în noiembrie 2013, valoarea contractului a fost estimată la 369,5 milioane de lei, TVA inclusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO