Business Hi-Tech

Revolta din industria de telecom: “De ce veniţi cu taxe noi peste noapte când aveţi un miliard de lei în numerar în conturile ANCOM, tot de la noi? Luaţi banii de acolo”

Revolta din industria de telecom: “De ce veniţi cu...

Autor: Adrian Seceleanu

19.12.2018, 15:28 511

Propunerea şoc făcută marţi seară de Finanţe, de a stabili la aproape un miliard de euro suma minimă solicitată la licitaţia 5G de la finele anului viitor şi de a pregăti terenul pentru aplicarea unei taxe de 3% pe cifra de afaceri a companiilor, a fost primită cu consternare în industria locală de telecom.

Uimirea a fost urmată de revoltă în condiţiile în care în ultimii ani de zile taxele plătite de operatorii de comunicaţii au dus la acumularea în numerar, în conturile Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a unei sume de peste un miliard de lei.

“De ce să bulversezi o întreagă industrie şi să nu mergi întâi către acei bani dacă situaţia este atât de disperată?”, a explicat atmosfera din industrie pentru ZF o sursă din piaţă. “Sunt bani cash, numerar, în conturi, nu e niciun calcul de făcut, banii sunt acolo să fie luaţi. Da, operatorii ar fi vrut ca aceşti bani să meargă în proiecte ale industriei aşa cum a propus preşedintele ANCOM Sorin Grindeanu, dar în faţa acestor propuneri excesive ar fi de preferat să fie luaţi acei bani şi să existe un dialog pentru viitor”, a completat sursa citată.

Bugetul ANCOM pe 2019 prevede de asemenea un excendent de câteva zeci de milioane de lei, conform unor date comunicate anterior de Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, în cadrul unei întâlniri cu media.

Autoritatea a încercat să lanseze o serie de proiecte care să fie finanţate din acea excedentul acumulat în conturi, dar acestea nu au primit undă verde.

Spre exemplu autoritatea propusese de asemenea lansarea unui proiect prin care să finanţeze integral sau parţial proiecte din industria de telecom care să fie realizate de start-up-uri sau companii, cu un buget total de aproximativ 500 mil. lei (100 mil. euro), însă acesta nu a primit avizul Ministerului Justiţei, care a considerat că o asemenea iniţiativă nu poate fi lansată decât pe baza unei legi emise de Parlament, care supraveghează activitatea ANCOM.

„Proiectul a murit şi e păcat, îmi pare rău că nu s-a putut realiza proiectul. Era un proiect construit ca şi cum ar fi fost vorba de o finanţare europeană, cu apeluri de proiecte, în care am fi finanţat integral start-up-urile şi am fi co-finanţat firmele mari“, a menţionat Grindeanu. Partea bună a acestei situaţii este că aceeaşi motivare a Justiţiei reprezintă cel mai bun argument ca excedentul ANCOM să nu poată fi luat de către Guvern ci doar de către Parlament. Grindeanu a insistat că nu ştie nimic, nici măcar „la nivel de zvon“ privind vreo intenţie a Cabinetului Dăncilă de a lua din banii autorităţii, adăugând şi că instituţia înţelege foarte clar că banii sunt obţinuţi pentru o „resursă a statului român, nu a ANCOM.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO