Business Hi-Tech

RHS preia ProCA, tintind pozitia de lider al pietei de distributie IT

RHS preia ProCA, tintind pozitia de lider al pietei de distributie IT

Omul de afaceri Octavian Radu este la a doua vanzare importanta din acest an

20.08.2008, 19:30 165

Grupul RHS Company, unul dintre principalii jucatori de pe piata locala de distributie IT&C detinut de omul de afaceri Dragos Popescu, va achizitiona ProCA Romania, divizia de distributie IT a grupului RTC, in urma unui acord agreat de cele doua parti.
Cele doua companii nu au dorit sa precizeze care a fost valoarea tranzactiei si nici cand va fi finalizata afacerea. "RHS tinteste pozitia de lider al pietei locale de distributie IT&C prin aceasta achizitie. Cu siguranta vom depasi rivalul Tornado", a declarat pentru ZF Dragos Popescu, directorul general al RHS Company.
El a adaugat ca cele doua firme au apelat la firma de consultanta Deloitte pentru intermedierea tranzactiei. Managementul celor doua companii va ramane neschimbat in urma fuzionarii.
"Dupa obtinerea acordului din partea Consiliului Concurentei, ProCA va deveni parte a grupului de firme RHS, unul dintre principalii jucatori de pe piata romaneasca in domeniu, RTC pastrand interese importante in noua structura prin relatia client-furnizor-client", au adaugat oficialii RTC.
"Schimbarile la nivel de lider sunt posibile, mai ales ca in acelasi esalon sunt mai multe firme cu cifre de afaceri similare. Ramane de vazut care strategie va functiona cel mai bine, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu", a declarat pentru ZF Razvan Ziemba, CEO al Asesoft Distribution, care a preluat la randul ei distribuitorul Combox Delivery anul acesta.
"Momentan piata din Romania nu este matura pe segmentul M&A (Mergers & Aquisitions). Mai mult decat atat, cred ca acesta este primul an in care piata de IT in sine da semnale de maturitate in special prin incetinirea ritmului de crestere", a adaugat Ziemba.
ProCA este divizia de distributie de produse IT&C a grupului RTC, care actioneaza pe mai multe piete: componente si sisteme IT, printing si consumabile, foto-video, respectiv periferice. Compania tinteste anul acesta un rulaj de 50 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 40% fata de 2007, cand afacerile au depasit pragul de 36 de milioane de euro.
Oficialii companiei au precizat anterior ca tintesc o rata a profitului net de 1%, mizand pe scaderea costurilor operationale si de logistica.
Grupul de firme RTC Holding, controlat de omul de afaceri Octavian Radu, a vandut in luna martie a acestui an, distribuitorul de jocuri pentru PC-uri si console Best Distribution catre compania de distributie de jocuri si hardware CD Media, in cadrul unei tranzactii estimate la 7,5 milioane de euro. In 2007, holdingul a vandut operatiunile procesatorului de plati electronice Pay Store catre firma britanica de profil PayPoint, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 15,5 mil. euro.
RHS Company, furnizor de componente, accesorii si sisteme IT, estimeaza pentru acest an vanzari de 150 mil. $ (102,3 mil. euro), in crestere cu peste 30% comparativ cu nivelul de 115 mil. $ (78,4 milioane de euro) consemnat anul trecut. In 2006, veniturile firmei au totalizat 68 mil. $ (46,3 mil. euro). Infiintata in 1999, compania are capital integral romanesc. Principalul actionar, cu peste 91% din titluri, este Dragos Alexandru Popescu, care ocupa functia de director general al firmei, restul actiunilor fiind detinute de alte sase persoane fizice.
RHS Company are sediul central in Bucuresti si detine 11 filiale in tara, in care lucreaza 200 de angajati. In anul 2004, compania a deschis un birou international in Olanda.
Principalii jucatori de pe piata locala de distributie IT sunt Tornado Sistems, Omnilogic, Scop Computers si Asesoft Distribution.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO