• Leu / EUR4.7789
  • Leu / GBP5.7446
  • Leu / USD4.4241
Business Hi-Tech

Roboţii care livrează mâncare ar putea deveni în curând o realitate după ce mai multe companii din Japonia şi China au început perioadele de probă

Roboţii care livrează mâncare ar putea deveni în curând o realitate după ce mai multe companii din Japonia şi China au început perioadele de probă

Autor: Eduard Ivanovici

06.10.2019, 08:01 532

Meituan Dianping, cea mai mare fimă chinezească de livrare de mâncare, a început testele cu roboţi autonomi în aproape zece birouri şi hoteluri din oraşe mari precum Beijing şi Shenzen, spune Xia Huaxia, şeful diviziei de livrări autonome din companie, citat de CNBC.

ZMP  – firmă japoneză constructoare de roboţi – a dezvoltat şi testat un robot care livrează mâncarea în universităţi şi complexe de apartemente. Mecanismele pot naviga prin medii precum clădiri de birouri, apartamente şi universităţi pentru a aduce mâncare clienţilor de unele singure, cu ajutorul lifturilor şi scărilor.

„Avem motive întemeiate pentru care am ales campusuri universitare, clădiri de birouri, hoteluri şi spitale ca prime medii de testare a roboţilor de food delivery. Acestea reprezintă locuri fixe şi medii uşor de anticipat, potrivite fucţiilor de rutină cu care sunt însărcinaţi roboţii.”, a declarat James Lambert, director în consultanţă economică pentru Asia la Oxford Economics.

Roboţii dezvoltaţi de firma chinezească se pot mişca şi livra comenzi printr-o clădire de mai multe etaje direct la uşa clientului, chiar dacă este necesar un om care să aducă mâncarea în clădire. Cu toate acestea, se vor economisi de la 5 la 7 minute, mai exact 1 sau 2 yuani chinezesti (0,14 dolari-0,28 dolari) pe fiecare livrare, conform lui Xia Huaxia.

Compania cu sediul în Tokyo, ZMP, va construi roboţi „care pot comunica cu oameni prin intermediul vocii”, spune Hiromasa Iwano, managerul ZMP.

Inovaţiile în robotică intenţionează să rezolve lipsa forţei de muncă şi să reducă timpul de livrare, probleme ce sunt deosebit de importante în Japonia, care se confruntă cu o scădere drastică a forţei de muncă, pe fondul natalităţii în scădere şi a unei populaţii îmbătrânite. Conform unei predicţii făcute la începutul anului de autorităţile nipone, forţa de muncă s-ar putea micşora cu până la 20% până în 2040.

Roboţii de food delivery pot stoca cantităţi mari de date sensibile, cum ar fi hărţi din interioriul clădirilor, cu scopul de a le simplifica navigarea. De asemenea, roboţii pot fi echipaţi cu lasere şi vedere computerizată.  Faptul că roboţii vor colecta o mulţime de date despre mediul în care trăiesc clienţii poate afecta felul în care este receptata robotizarea food delivery-ului.

În Republica Populară Chineză, sunt deja folosite tehnologii precum recunoaşterea facială şi „credit social”, care constă în acordarea unui scor fiecărui cetăţean în funcţie de munca pe care o depune, activitatea sa socială, plata taxelor la timp, plata ratelor, comportament în spaţiul public, şi devotamentul faţă de statul chinez.

 
 
 
CUM VEDEȚI ZIARUL FINANCIAR PESTE 21 DE ANI?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7789
Diferență: -0,023
Ieri: 4.7800
Azi: 4.4241
Diferență: 0,2493
Ieri: 4.4131
Azi: 5.7446
Diferență: -0,113
Ieri: 5.7511
Azi: 4.4982
Diferență: -0,0089
Ieri: 4.4986