Business Hi-Tech

România în top privind viteza internetului. ANCOM: Viteza medie de transfer date prin internet fix şi mobil, în creştere la nivel naţional

România în top privind viteza internetului. ANCOM:...

Autor: Vasile Magradean, Mediafax

14.08.2020, 16:03 437

Viteza medie de transfer date prin internet fix şi mobil a crescut în 2019 la nivel naţional faţă de anii precedenţi, arată ANCOM. Vitezele medii de download variază între 106,38 Mbps (Covasna) şi 150,15 Mbps (Bucureşti).

Potrivit ANCOM, testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf.ro şi aplicaţia Netograf pentru terminale fixe arată că anul trecut viteza medie de download la nivel naţional pentru internetul fix a crescut cu 10% faţă de anul 2018, până la 148,95 Mbps, în timp ce viteza medie de upload a ajuns la 110,73 Mbps, în creştere cu 8% faţă de anul anterior.

De asemenea, rezultatele testelor pentru terminale mobile indică o viteză medie de download de 24,79 Mbps, respectiv o viteză medie de upload de 12,63 Mbps pentru internetul mobil, ambele în creştere cu aproximativ 8% faţă de anul 2018.

Reprezentanţii ANCOM susţin că vitezele medii de download pentru conexiunile de internet fix înregistrate la nivel de judeţ în anul 2019 sunt în creştere comparativ cu anii 2018 şi 2017, cu variaţii între 106,38 Mbps (Covasna) şi 150,15 Mbps (Bucureşti).

Aceeaşi tendinţă de creştere se poate observa şi în cazul vitezelor de transfer de date realizate prin conexiunile de internet mobil, unde viteza medie de download a variat anul trecut între 11,74 Mbps (Gorj) şi 36,2 Mbps (Suceava).

Potrivit vicepreşedintelui ANCOM, Eduard Lovin, creşterea vitezelor de transfer de date este în bună măsură rezultatul continuării investiţiilor operatorilor atât în implementarea fibrei optice şi a echipamentelor de reţea de capacitate sporită, în cazul internetului fix, cât şi în implementarea tehnologiilor 4G în cazul internetului mobil.

„Am văzut acest lucru, de altfel, şi la începutul acestui an, în contextul izolării şi al muncii de acasă, când reţelele fixe şi mobile au susţinut foarte bine creşterile de trafic de aproximativ 25%”, a spus Lovin.

Statisticile ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet în anul 2019 au fost realizate pe baza unui număr de 275.969 teste valide efectuate prin intermediul celor trei tipuri de aplicaţii Netograf: web, aplicaţii pentru terminale fixe şi aplicaţii pentru terminale mobile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO