Business Hi-Tech

Romania se bate cu Ucraina pe outsourcing

28.08.2008, 19:39 22

Cu aproape 13.000 de angajati in companiile de outsourcing, Romania este, dupa Ucraina, al doilea jucator din Europa de Est din aceasta industrie, conform estimarilor subsidiarei din Cluj a companiei britanice Endava, care este specializata in furnizarea de servicii IT de business pentru aplicatii financiare, telecom, media si tehnologia IT.
"Piata IT de outsourcing din Romania este estimata la aproximativ 260 mil. euro, cu peste 12.500 angajati in domeniul IT implicati in outsourcing, Romania fiind a doua tara din Europa de Est dupa Ucraina ca valoare si numar de angajati", a declarat pentru ZF Transilvania Alexandru Copandean, regional sales manager in cadrul companiei Endava Cluj-Napoca.
Compania estimeaza ca va realiza in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 1,2 mil. euro, in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut. Compania clujeana a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 1,8 mil. euro, realizand astfel o majorare cu 50% a indicatorilor financiari fata de anul precedent si a crescut echipa de angajati la peste 100 de oameni.
Contractele de outsourcing cu clienti din SUA, Marea Britanie si Irlanda au generat in prima parte a anului o crestere a cifrei de afaceri cu 40% fata de perioada similara din anul 2007, estimeaza Copandean. "Anul trecut contractele de outsourcing cu clientii nostri internationali au avut o pondere de 70% in cifra de afaceri a Endava, iar activitatea de outsourcing de IT pentru clientii din Romania in special domeniul financiar-bancar a adus 10% din vanzari", spune managerul companiei Endava.
Oficialii Endava cred ca in momentul de fata Clujul este o locatie tot mai atractiva pentru companiile straine interesate de outsourcing in Romania, deoarece aceasta zona a beneficiat de o expunere internationala sporita ca urmare a investitiilor mari din ultimul an, respectiv pentru faptul ca exista aici profesionisti IT cu experienta anterioara relevanta. In plus noile legaturi aeriene disponibile din Cluj fac ca aceasta locatie sa fie accesibila din punct de vedere operational.
Compania va desfasura activitati intr-un nou sediu, in cadrul Iulius Business Center, amplasat in Iulius Mall Cluj. Endava va pastra si actualul sediu din Cluj-Napoca, imobil care in acest an urmeaza sa fie renovat si reamenajat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO