Business Hi-Tech

România trebuie să investească aproape 4 mld. euro pentru dezvoltarea domeniul IT&C

România trebuie să investească aproape 4 mld. euro...

Autor: Adrian Dumitrache

10.09.2014, 17:06 356

Cifrele sunt disponibile în proiectul referitor la Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România, publicat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

"O implementare completă a viziunii strategice pentru sectorul IT&C în România care va îndeplini obiectivele specificate pentru România va necesita o investiţie totală de peste 3,9 miliarde de euro. Impactul direct şi indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici din alte ţări europene care au făcut investiţii similare, poate fi tradus într-o creştere PIB de 13%, creşterea numărului de locuri de muncă cu 11%, şi reducerea costurilor de administrare cu 12% în intervalul 2014 - 2020", se arată în document.

Cea mai mare parte a investiţiilor, 3,1 miliarde de euro, va fi alocată dezvoltării infrastructurii broadband.

Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România vizează în mod direct sectorul IT&C şi îşi propune să contribuie la dezvoltarea economică şi creşterea competitivităţii României atât prin acţiuni directe precum dezvoltarea efectivă a sectorului IT&C autohton, cât şi prin acţiuni indirecte, precum creşterea eficienţei şi reducerea costurilor sectorului public, îmbunătăţirea productivităţii sectorului privat prin reducerea barierelor administrative în relaţia cu statul, prin îmbunătăţirea competitivităţii forţei de muncă.

"Pentru susţinerea redresării economice a Europei, dar mai ales pentru asigurarea unei creşteri economice sustenabile, inteligente şi care să promoveze incluziunea socială, Uniunea Europeană a elaborat Agenda Digitală cu obiectivul principal de a dezvolta Piaţa Unică Digitală", se mai spune în document.

Strategia are obiective creşterea gradului de acoperire broadband de la 90% în 2013 la 100% în 2020, majorarea de patru ori a ponderii IMM-urilor care vând online, la 20% în 2020, reducerea ratei populaţiei care nu a utilizat niciodată internetul de la 48% în 2012 la 30% în 2020, precum şi creşterea ponderii cetăţenilor care care utilizează servicii de e-Guvernare de la 5% în 2013 la 30% peste şase ani.

De asemenea, ministerul se aşteaptă ca ponderea populaţiei care ca cumpăra online să urce de la 8% în 2013 la 30% în 2020.

Potrivit documentului, în sectorul IT&C din România îşi vor desfăşura activitatea 250.000 de angajaţi în 2020, de la 128.000 în 2011.

"Dacă în anii trecuţi sectorul IT&C a înregistrat o evoluţie mai lentă în ceea ce priveşte dezvoltarea şi ocuparea locurilor de muncă, acest lucru se datorează creşterii medii a ratei de ocupare a forţei de muncă din sectorul IT&C din România (7% pe an) dinaintea crizei economice şi o proiectează ca o ţintă de investiţii viitoare pentru perioada 2014 - 2020. Contribuţii majore au fost făcute deja de către Guvernul României în sensul imbunătăţirii ratei de angajare din sectorul IT&C (de exemplu, schema de ajutor de stat pentru crearea unui număr minim de noi locuri de muncă)", se menţionează în proiect.

Costurile pentru construirea unei reţele telecom (Next Generation Network - NGN) care să asigure viteze superioare de acces la Internet în România, la un nivel în conformitate cu obiectivele Strategiei Agendei Digitale pentru România, sunt estimate să atingă un nivel cuprins între 1,3 şi 3,5 miliarde de euro în funcţie de tehnologia aleasă.

"Aceste costuri vor fi acoperite numai parţial de investiţii private şi astfel o finanţare estimată între 0,7 şi 1,7 miliarde euro este încă necesară din partea publicului şi/sau din alte surse de finanţare", se mai arată în document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO