Cateva sute de romani din mai multe colturi ale lumii s-auhotarat sa editeze si sa publice singuri pe internet hartidetaliate la nivel de strada a principalelor orase din Romania pesite-ul Google Maps, unul dintre cele mai utilizate portalurionline, ce contine imagini din satelit si harti cartografice aleintregului glob.
De la lansarea serviciului Google Maps in 2005 si pana lajumatatea acestui an, in Romania erau notate doar locatiileprincipalelor municipii si orase, precum si drumurile europeneimportante care traverseaza tara. Romania era astfel una dinputinele tari din Europa care nu aparea pe harta Google. Astfel, ocomunitate de cateva sute de utilizatori romani s-au hotarat sacartografieze singuri strazile principalelor orase din Romania,prin intermediul utilitarului Google Map Maker, care a devenit decurand disponibil tarilor est-europene Romania, Moldova, Serbia,Albania, Belarus, Kosovo, Muntenegru si Macedonia - singurele statedin Europa care nu existau in baza de date a gigantului Google,operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet.
In prezent, orase mari precum Bucuresti, Timisoara, Iasi siConstanta sunt reprezentate la nivel de strada. Hartile sunt incaincomplete si contin unele erori. Potrivit datelor publicate deinginerii Google Map Maker, cartografierea Capitalei a inceput pe25 iulie.
George, programator de 29 de ani care lucreaza pentru Volksbankin Bucuresti, Razvan, care locuieste in Vancouver, Canada si estedezvoltator web, precum si Mihai - inginer IT la companiaSoftVision Timisoara - se numara printre cei care au contribuit laindexarea strazilor principalelor orase romanesti.
Bogdan Kochesch, 24 de ani, business development manager pentrugrupul Educativa din Bucuresti, spune ca a aflat despre Google MapMaker citind un articol publicat pe portalul Engadget. "Am vazut caeste posibil sa editezi harta si m-am gandit sa adaug cateva straziin Bucuresti, in jurul biroului companiei", a declarat el pentruZF.
Un alt utilizator, care foloseste numele de cod "commodore" silucreaza in IT, spune ca este pasionat de tot ceea ce inseamna GIS(sisteme geografice informatice) si sisteme de navigatie si acontribuit la intregirea hartilor in limita timpuluidisponibil.
Oficialii Google nu au raspuns intrebarilor pe aceasta tematrimise de ZF.
Absenta Romaniei de pe harta Google a facut si obiectul uneipetitii online desfasurata pe reteaua Twitter si sustinuta de 450de romani.
Campania a fost initiata la sfarsitul lunii iunie de catre SorinTudor, managing director al Project 365 Communication si fostdirector de comunicare al Netbridge Development.
Dupa finalizarea hartilor, romanii vor putea sa utilizezeserviciul Google Maps pentru a calcula rute intre orase si pentru agasi locatiile unor businessuri, restaurante sau muzee - in modsimilar cu dispozitivele de navigatie prin satelit (GPS).
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels