Business Hi-Tech

Românii vin cu primele gadgeturi pe piaţa în formare a tabletelor PC şi a cititoarelor de cărţi electronice

 Românii vin cu primele gadgeturi pe piaţa în formare a tabletelor PC şi a cititoarelor de cărţi electronice

Autor: Adrian Seceleanu

16.11.2010, 23:50 62

Companiile româneşti Televoice şi Visual Fan, care au ajuns înultimii ani fiecare la afaceri de milioane de euro comercializândsub nume propriu sisteme GPS şi alte gadgeturi IT&C, vor intraluna viitoare în competiţie şi pe una dintre cele mai noi arii decompetiţie din industria IT: tabletele PC şi cititoarele de cărţielectronice.
Televoice, companie deţinută de omul de afaceri Liviu Nistoran, valansa luna viitoare Evobook - un cititor de cărţi electronice lapreţul de 150 de euro şi o tabletă bazată pe sistemul de operareGoogle Android în primul trimestru al anului viitor.

Evobook, primul cititor de cărţi electronice care includetehnologia e-ink lansat de o firmă locală, se va vinde lunaviitoare în 500 până la 1.000 de exemplare, estimează LiviuNistoran, preşedinte şi proprietar al Televoice, care se bazează pepreţ, suportul pentru limba română şi conţinut pentru a atingeaceastă ţintă. "Evobook are întregul suport pentru limba română:meniu, manual, fonturi româneşti, dicţionar român-englez. Peportalul evobook.ro va fi disponibil conţinut local, pentru caresuntem în discuţii cu mai multe edituri." Evobook este produs înChina.

"În România, pentru 2011 estimăm o piaţă de aproximativ 3 milioanede euro, urmând ca în 2013 aceasta să depăşească 10 milioane deeuro", a declarat Nistoran. El a adăugat că estimează afaceri de3,5 mil. euro pentru compania sa în acest an. "În primul trimestrual anului viitor vom lansa şi un Media Tablet pe Android care va ficolor şi va avea conectivitate Wi-Fi şi 3G."
Amazon Kindle, unul dintre cel mai bine vândute cititoare de cărţiîn format electronic, care se poate comanda şi în România, arepreţuri între 140 şi 380 de dolari. Pe piaţa locală mai suntdisponibile şi gadgeturi similare marca Serioux sau iRiver, lapreţuri între 500 şi 1.000 de lei.

Visual Fan va lansa luna viitoare pe piaţa locală o tabletă PC cusistemul de operare Google Android 2.1, ecran de 7 inch (la fel caSamsung Galaxy Tab) şi conectitivitate Wi-Fi. Gadgetul, denumit"Tableta PC Allview AllDro", va fi disponibil în mai multe reţelede magazine de la jumătatea lunii viitoare la un preţ deaproximativ 800 de lei (200 de euro), a precizat pentru ZF LucianPeticilă, directorul general al companiei. Preţul final urmează săfie stabilit în cursul acestei săptămâni. Potrivit lui LucianPeticilă, la tabletă va putea fi ataşat în viitor şi un modul 3Gcare să permită conectarea tabletei la reţelele de internet mobilale operatorilor de telecom.

Cele două companii vor intra astfel în competiţie cu giganţimondiali ca Apple, Samsung, HP, Dell, iRiver sau Amazon ale cărortablete PC şi cititoare de cărţi în format electronic au început săcâştige adepţi şi pe piaţa locală. Tableta Apple iPad, care arepreţuri pornind de la 2.300 de lei (540 de euro), s-a vândut dejape piaţa locală în câteva sute de exemplare. Tableta Samsung GalaxyTab, recent lansată pe piaţa locală, are preţuri pornind de la1.500 de lei (349 de euro) cu abonamente de net mobil de la Orangeşi Vodafone, sau de aproximativ 700 de euro fără abonament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO