Business Hi-Tech

Românul de 26 de ani care a spart serverele NASA lucrează acum ca "paznic" la o firmă de IT

Românul de 26 de ani care a spart serverele NASA lucrează acum ca "paznic" la o firmă de IT

Foto: Robert Butyka/Facebook.com

Autor: Radu Racu

19.09.2012, 14:26 15169

Robert Butyka, hacker-ul clujean cunoscut în mediile infromatice sub pseudonimul Iceman, care a reuşit în anul 2010 să pătrundă în serverele NASA, lucrează în prezent ca agent de securitate la o firmă IT, conform publicaţiei Ora de Cluj.

Butyka a fost condamnat în anul 2011 la trei ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pentru accesarea ilegală a serverelor agenţiei aerospaţiale americane NASA. Acţiunea ileagală din 2010 a rezultat cu autodistrugerea unui software de pe computerele americane. NASA i-a cerut clujeanului despăgubiri de 500.000 de dolari.

Conform Ora de Cluj, Butyka a reuşit să scape de închisoare după ce a probat că s-a angajat a agent de securitate la firma de IT, rolul său în cadrul companiei fiind de a "păzi" serverele de tentative de acces neautorizate.

Butyka a declarat că în perioada detenţiei a primit oferte şi din străinătate pentru a lucra în domeniu IT, dar că până în prezent nu a luat o decizie pentru a o accepta, având în vedere şi situaţia sa juridică, până astăzi nefinalizată, potrivit ziarului local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO