Business Hi-Tech

Romtelecom a luat 50% din clientii noi pe DTH din S1

Romtelecom a luat 50% din clientii noi pe DTH din S1
18.11.2008, 19:23 62

Romtelecom, unul din cei mai mari jucatori de pe piata locala telecom, a atras in prima jumatate a acestui an aproape 50% din clientii noi pentru serviciile de televiziune prin satelit (DTH), conform datelor companiei si ale Autoritatii Nationale de Comunicatii. Astfel, in prima jumatate a anului numarul de clienti DTH a crescut cu 277.000 la 1,977 milioane utilizatori, din care 138.000 au contractat serviciul Dolce al Romtelecom. Operatorul controlat de grupul elen OTE si gigantul german Deutsche Telekom este, cu 530.000 de clienti, al doilea jucator de pe piata locala de servicii DTH, dupa RCS&RDS, care are de doua ori mai multi utilizatori.

Ritmul de crestere al clientilor DTH a incetinit in primul semestru la 16%, fata de 63% in aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor ANC.
Pe de alta parte, numarul de clienti pentru serviciile de cablu TV (CATV) a inregistrat in S1 prima crestere din decembrie 2006, crescand cu 2% la 3,6 milioane de utilizatori. Practic, in prima parte a acestui an jucatorii de pe piata CATV au recuperat cei 60.000 de clienti pierduti in al doilea semestru din 2007.
Conform datelor ANC, compania Ines - singurul furnizor de servicii de televiziune IP (IPTV) din Romania, a castigat 30 de clienti in prima jumatate a anului, ajungand la un portofoliu de 280 de clienti. Serviciul IPTV de la Ines este disponibil contra unui tarif lunar de 100 de euro pentru persoanele fizice sau 250 de euro pentru companii.
Veniturile din furnizarea a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale la nivelul pietei cu amanuntul au crescut cu aproximativ 20%, de la 1,02 miliarde de lei (289,4 mil. euro) in 2006 la 1,22 miliarde de lei (365,6 mil. euro) in 2007, cresterea reala, calculata in functie de indicele anual al preturilor de consum pentru servicii comunicat de INS pentru anul 2007, fiind de 14,7%. In euro, veniturile operatorilor au crescut cu 26%.
Pe piata din Romania exista in momentul de fata 543 de furnizori operationali, dintre care 5 ofera servicii prin retele satelit, unul prin IP si restul prin cablu. "Datorita procesului de consolidare din piata avem 543 de furnizori in momentul actual, fata de 631 la jumatatea anului 2006. Rata de penetrare la nivelul gospodariilor a serviciilor audiovizuale era, la 30 iunie 2008, de 76%, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut", a spus Liviu Nistoran, presedintele ANC. In prima parte a acestui an, alti 28 de furnizori de servicii prin cablu au fost "inghititi" de jucatori mai mari.
"In ceea ce priveste serviciile de retransmisie prin retelele de cablu, utilizarea acestora prezinta fluctuatii de la o perioada la alta, trendul fiind in scadere incepand cu anul 2007, cand au aparut retelele DTH. Rata de penetrare a serviciilor prin cablu in mediul urban era de 70% la jumatatea anului, in timp ce in mediul rural era de doar 24,6%. Practic 77% din abonati sunt in mediul urban si numai 23% in rural. Si in acest domeniu se manifesta acest decalaj digital intre mediul urban si rural", a explicat Nistoran.
 
Cablistii cer legi permisive pentru infrastructura
 
Serviciile de cablu TV din Romania au fost si sunt cel mai ieftin serviciu audiovizual din Europa, a declarat Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii din Cablu, care reuneste cei mai mari jucatori de pe piata. El a precizat ca industria a ajuns intr-un "moment de cumpana", fiind necesara o "legislatie coerenta si permisiva" pentru a investi in retelele de cablu. "Cablul este interesat de a-si amplasa infrastructura in subteran (...). Speram ca legea infrastructurii sa fie prima prioritate pe masa noului guvern. Cablul a fost in Romania si s-a dezvoltat cu un regim de permisivitate maxima. Este o industrie eminamente privata. A oferit acces la informatie si situeaza Romania pe primul loc din Europa din punctul de vedere al televiziunilor retransmise", a spus Radu Petric.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO