Business Hi-Tech

RTC investeste 3 mil. euro pentru extinderea sistemului de plati electronice PayStore

RTC investeste 3 mil. euro pentru extinderea sistemului de plati electronice PayStore

Laura Serban, presedintele Mobishop

12.07.2006, 18:45 347

Mobishop, divizia telecom a grupului RTC Holding, a anuntat lansarea serviciului PayStore, primul brand romanesc de plati electronice, prin care utilizatorii vor avea posibilitatea, pana la finalul acestui an, sa efectueze plati si diferite tranzactii financiare in mod electonic dintr-o singura locatie, a declarat Laura Serban, presedintele Mobishop.
Compania a investit peste doua milioane de euro in implementarea sistemului PayStore, dar si in cercetarea de piata, marketing si training de personal, si estimeaza pentru acest an investitii suplimentare de un milion de euro pentru extinderea punctelor de prezenta in tara.
In prezent, sistemul Pay Store le permite clientilor sa-si reincarce creditul de pe cartelele preplatite de telefonie mobila, pentru operatorii de telefonie mobila Orange si Vodafone. "Valoarea totala a pietei locale de servicii de incarcare electronica se va ridica anul acesta la aproximativ 400 de milioane de dolari", a estimat Laura Serban, presedintele Mobishop.
Sistemul de plati electronice al Mobishop este disponibil in 4.000 de puncte de retail din toata tara, de la comercianti independenti la retele internationale de magazine, iar compania are in plan ca in urmatorul an sa atinga 6.000 de locatii in care poate fi utilizat PayStore, conform oficialilor companiei.
Pana la finalul acestui an, Mobishop are in plan sa extinda portofoliul de servicii care intra sub umbrela PayStore, permitandu-le clientilor sa plateasca dintr-o singura locatie facturi de utilitati, servicii preplatite - Internet, cablu TV, telefonie internationala, servicii finanicare si alte plati catre stat, cum ar fi taxele sau amenzile, a spus Laura Serban.
"Serviciul de plati electronice necesita un terminal instalat in locatiile PayStore, conectat la un server, prin care se scaneaza codul de bare al facturii platite de client, iar dupa ce informatia este trimisa serverului se inregistreaza plata", a explicat presedintele companiei.
Mobishop este unul dintre cei mai mari distribuitori de cartele preplatite si prestatori de servicii de reincarcare electronica. Concurentul direct al companiei este Alphyra, in timp ce pe segmentul de incarcare electronica a cartelelor, compania concureaza cu ILS, EuroGSM si Sunlight.
Compania estimeaza ca va raporta pentru anul acesta o cifra de afaceri de aproximativ 48 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut, cand cifra de afaceri a companiei a fost de 40 de milioane de euro.
Pe de alta parte, divizia de distributie IT a grupului RTC Holding, ProCA, a raportat pentru anul 2005 o cifra de afaceri de aproximativ 27,5 milioane de euro (100 milioane lei), in crestere cu 27,5% fata de anul precedent, cand cifra de afaceri a companiei a fost de aproximativ 21,4 de milioane de euro (78 milioane lei), conform oficialilor companiei.
Investitiile realizate in infrastructura si logistica au scazut insa profitul brut al firmei cu 41%, de la 633.000 de euro (2,3 milioane lei la 357.800 de euro (1,3 milioane lei).
"Anul 2005 a fost unul de investitii pentru ProCA. Aderarea la UE va schimba mediul de afaceri din Romania, astfel ca am avut cheltuieli mari la capitolul logistica si pentru deschiderea de sucursale pentru a fi pregatiti pentru schimbarile din piata", a declarat Dragos Salamac, directorul de marketing al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO