Business Hi-Tech

Ruşii de la Kaspersky au decis să închidă după 16 ani compania pe care o deţineau în România. Decizia a fost luată pe 1 septembrie. România a interzis sectorului public să cumpere soft de securitate de la firme din Rusia. Vânzările pe piaţa locală merg înainte

Ruşii de la Kaspersky au decis să închidă după 16...
29.11.2024, 19:03 323

Producătorul rus de soluţii de cybersecurity Kaspersky a decis în data de 1 septembrie să închidă compania pe care o deţinea în România, şi care fusese înfiinţată acum 16 ani, conform unei document publicat în Monitorul Oficial.

„Subscrisa KASPERSKY LABS LIMITED, societate organizată şi care funcţionează, în conformitate cu legile din Anglia şi Ţara Galilor, în calitatea sa de asociat unic al KASPERSKY INFO SYSTEMS - S.R.L., 1. Aprobă dizolvarea şi lichidarea simultană a Societăţii, în temeiul art. 227 alin. (1) lit. d) şi art. 235 din Legea societăţilor nr. 31/1990, fără numirea unui lichidator. 2. Aprobă stingerea tuturor obligaţiilor de plată ale Societăţii faţă de persoane fizice, juridice sau către bugetul de stat. 3. Aprobă repartizarea tuturor activelor rămase în urma dizolvării şi lichidării Societăţii către Asociatul unic, conform raportului de repartizare a activelor ce urmează a se întocmi ca efect al dizolvării Societăţii.
4. Aprobă ca data finalizării procedurilor de dizolvare şi lichidare simultană, desfăşurate în condiţiile art. 235 din Legea Societăţilor şi în conformitate cu cele aprobate mai sus, Societatea să fie radiată din Registrul Comerţului, potrivit legii”, conform documentului.

Kaspersky Info Systems SRL a fost înfiinţată în anul 2008, într-un moment în care operaţiunile locale erau conduse de Teodor Cimpoeşu.

În 2023 Kaspersky Info Systems SRL a avut afaceri de 6,2 mil. lei, în scădere cu 15%, şi un număr mediu de 2 angajaţi.
România a interzis în 2022 achiziţia de software de securitate cibernetică provenind din Federaţia Rusă de către entităţile din sectorul public, însă alte categorii de utilizatori pot achiziţiona în continuare produsul.

Gabriel Dinu, director general adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a declarat recent, în cadrul evenimentului Timisoara Cyber Forum 2024 – organizat de Universitatea Politehnica Timişoara, OPSWAT România şi DNSC, că utilizatorii care folosesc Kaspersky o fac pe propriul risc.
„Există o lege care le interzice practic organizaţiilor publice din România să utilizeze software de securitate şi produse de securitate care provin din Federaţia Rusă. Deci răspunsul este că utilizatorii casnici care doresc să utilizeze Kaspersky o fac pe propriul risc”, a declarat Gabriel Dinu răspunzând unei întrebări din audienţă privind utilizarea Kaspersky în România.

Vânzările online către clienţi din România merg însă mai departe, acestea fiind gestionate printr-o companie din Franţa - NEXWAY SASU. Conform datelor Kaspersky, parteneri pentru vânzările către companii în România sunt companii precum Dendrio Solutions sau ETA 2U.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels