Business Hi-Tech

Sabin Sărmaş, preşedinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României: Convieţuim deja cu tehnologie transmisă de date, dar 5G va fi mult mai intruzivă şi este normal să apară dezbateri

Videoconferinţa ZF - CE PLANURI ARE ROMÂNIA CU TEHNOLOGIA 5G?

Sabin Sărmaş, preşedinte, Autoritatea pentru...

Autor: Alex Ciutacu

21.07.2020, 13:03 365

Dezbaterile apărute în jurul tehnologiei 5G sunt fireşti şi specifice oricărei tehnologii noi, mai ales în contextul în care noua generaţie de conectivitate pătrunde mai mult în casele oamenilor, odată cu aplicaţiile de tip Internet of Things (IoT), care vor fi dezvoltate în baza conectivităţii 5G, a explicat Sabin Sărmaş, preşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), în cadrul videoconferinţei ZF - CE PLANURI ARE ROMÂNIA CU TEHNOLOGIA 5G?, realizată în parteneriat cu casa de avocatură MPR Partners.

„Dezbaterea este amplificată pentru că 5G este o tehnologie care va ajuta mai mult, va pătrunde cu totul în casele noastre, în viaţa de zi cu zi. Astăzi, 4G este în casele noastre în fiecare zi, pentru că avem mereu telefonul la noi, dar 5G va scala foarte mult, va merge spre zona de IoT, va crea noi tipuri de servicii şi va fi un element cu care noi vom convieţui, aşa cum convieţuim de foarte mulţi ani cu energia electrică”, a declarat Sabin Sărmaş, preşedintele ADR, în cadrul evenimentului ZF.

În acest sens, el a menţionat că tehnologia 5G va fi mai „intruzivă” şi că jucătorii atât de la stat, cât şi din mediul privat, trebuie să se asigure că cetăţeanul foloseşte această tehnologie în siguranţă.

„Deja convieţuim cu tehnologie transmisă de date, dar 5G va fi mult mai intruzivă şi este normal să apară multe alte tipuri de riscuri ascoiate unei tehnologii atât de prezente pe viitor în viaţa noastră şi ele să fie dezbătute, să fim atenţi la criterii şi la securitatea cetăţenilor pentru că despre asta vorbim. Trebuie să ne asigurăm că cetăţeanul, care este beneficiarul oricărui tip de serviciu de acest fel, o foloseşte în plină siguranţă”, a spus el.

În ceea ce priveşte avantajele tehnologiei 5G, aceasta aduce aplicaţii atât la nivel privat prin utilizarea la nivel industrial şi prin dezvoltările de business, cât şi la nivel public, unde poate da acces anumitor segmente de populaţie la servicii pe care aceştia nu le pot accesa în prezent.

„Cred că cel mai mare avantaj pe care îl va aduce 5G va fi incluziunea digitală pentru cetăţenii României. Va veni din două zone: datorită unei acoperiri mai bune la nivel naţional a serviciilor de date, dar şi datorită faptului că va creşte calitatea serviciilor de care dispune cetăţeanul astăzi. Ne putem imagina în epoca 5G servicii care astăzi nu există în mediul rural ca telemedicina sau sate inteligente, pe lângă oraşe inteligente. Acstea pot fi exemple despre care în epoca 5G se poate vorbi”, a explicat Sărmaş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO