Business Hi-Tech

Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor: Legea interoperabilităţii pentru sistemele de IT ale statului, în consultare publică. “Suntem cu un pas mai aproape de momentul în care va dispărea dosarul cu şină”

Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei de IT din Camera...
15.03.2022, 16:55 127

Dispariţia celebrului “dosar cu şină” în relaţia cu autorităţile, cu care politicienii îi ameninţă pe cetăţeni de peste două decenii, ar putea primi în acest an, în sfârşit, o lovitură puternică, odată cu adoptarea unei legi care să reglementeze modul în care circulă datele între sistemele de IT ale statului, afirmă  Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor.

“Despre interoperabilitate vorbim încă din 2019, de când eram preşedinte la Autoritatea Pentru Digitalizarea României. Am susţinut, încă de atunci, că România are nevoie de autostrăzi digitale între instituţiile statului care au baze de date, pentru ca acestea să comunice eficient între ele. Din acest motiv, şi în campania electorală am promis că-mi voi dedica mandatul digitalizării şi debirocratizării sistemului public.

Sunt extrem de încântat că astăzi am reuşit să lansăm în consultare publică Legea privind schimbul de date între sisteme informatice şi crearea platformei naţionale de interoperabilitate.

Legea interoperabilităţii este unul dintre cele mai importante proiecte din sfera digitalizării, este o adevărată reformă care va revoluţiona modul tradiţional în care sunt livrate serviciile publice. Practic, intrăm într-o nouă eră în care rolul hârtiei de suport pentru prezentarea informaţiei, de stocare a ei şi transport este preluat de sisteme informatice, care stochează informaţia în baze de date, o prezintă pe device-urile pe care le utilizăm, iar transportul acesteia este realizat tocmai de platforma de interoperabilitate, şi nu de cetăţean, ca până acum. Adoptarea acestei legi va fi o realizare majoră pentru România şi dacă ne raportăm la jaloanele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), referitoare la simplificarea procedurilor şi debirocratizare.

Da, este un proiect normativ complex, dar cu o aplicabilitate clară, care va genera un impact major asupra calităţii vieţii cetăţenilor, eficienţei serviciilor publice, procedurilor de lucru ale instituţiilor publice şi private, asupra productivităţii şi, implicit, asupra economiei ţării.

Complexitatea şi acurateţea prevederilor acestui act normativ vin din colaborarea Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor cu grupul de lucru Law and Technology Lab. Le mulţumesc tuturor membrilor pentru implicare, pentru efortul depus săptămână de săptămână, dar mai ales pentru că, prin contribuţia fiecăruia, suntem cu un pas mai aproape de a rezolva marele neajuns al birocraţiei. Suntem cu un pas mai aproape de momentul în care instituţiile şi autorităţile publice nu vor mai avea dreptul să solicite persoanelor fizice şi juridice dovezi sau certificări ale datelor deja colectate, dispărând practic celebrul dosar cu şină.

Propunerile şi observaţiile privind proiectul de lege pot fi trimise către adresa cti@cdep.ro”.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO