Business Hi-Tech

Salariile IT-ştilor din vestul ţării vor creşte cu 10% anul acesta

Salariile IT-ştilor din vestul ţării vor creşte cu 10% anul acesta

Autor: Adelina Mihai

24.03.2011, 23:52 325

Salariile angajaţilor din companiile IT din vestul ţării vorcreşte anul acesta, în medie, cu 10%, după ce anul trecutspecialştii din domeniu au avut creşteri salariale peste nivelulinflaţiei (de 10,10%), arată cel mai recent studiu salarialrealizat de grupul de companii cu activităţi în resurse umane AIMSHuman Capital. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 30 defirme (în mare parte cu capital străin) din Timişoara, Cluj, Sibiuşi Braşov, care au împreună peste 6.200 de angajaţi.

"Majoritatea companiilor au practicat creşteri salariale în2010 cu cifre cuprinse între 3% şi 20%. O medie a creşterilorsalariale de anul trecut, pentru toate categoriile de angajaţi(management şi specialişti) se situează însă la 10,10%. Un faptinteresant este însă că peste o treime din companiile respondenteau aplicat pe anul trecut creşteri salariale mai mari decât celebugetate iniţial", este de părere Şerban Mrejeriu, Human ResourcesConsultant în cadrul AIMS Human Capital România, grup care a avutafaceri de peste 5,5 milioane de euro în 2009, fiind un jucător dintop 10 de pe piaţa locală de recrutare.

Majorarea salariilor a fost generată de creşterea neaşteptată anivelului inflaţiei (de peste 6% anul trecut), dar şi de competiţiaprezentă pe piaţa forţei de muncă de profil, care "a dictat"creşteri salariale mai mari, pentru a găsi angajaţiperformanţi.

Deficitul de specialişti din domeniul IT este de aproximativ20.000 de oameni, în condiţi­ile în care companiile nu găsesccalificările de care au nevoie şi se pregătesc pentru noi intrăride investitori străini pe piaţă.

De altfel, companiile din IT sunt cele care au anunţat că vorface cele mai multe angajări în ultima perioadă, având în vedere căfirme precum TeamNet Collaborate, HP, Ericsson, Google, Microsoft,IBM România, Oracle, Intel, Infineon, Route 66 sau Incrys auanunţat că vor face câteva sute de angajări până la finele acestuian, acestea fiind doar o parte din companiile care şi-au anunţatparticiparea la târgul de cariere "Angajatori de Top" organizat laînceputul lunii aprilie în Capitală.

Potrivit datelor din raport, nivelul mediu al salariului brutlunar pentru un dezvoltatot software cu experienţă (Softwaredeveloper senior) este de 6.711 lei, în timp ce un programatorjunior câştigă în medie doar 2.994 lei brut/lună. Însă pe piaţăexistă şi excepţii: sunt companii care plătesc mai bine începătoriiîn domeniul programării, salariile acestora variind pe o plajădestul de largă, de la un minim de 1.040 lei şi până la un maxim de6.060 lei brut/lună.

"Aceste diferenţe pot fi justificate atât de nivelul decompetenţă diferit de la caz la caz (un angajat începător talentat,cu competenţe tehnice foarte bune este valorizat întotdeauna maibine decât unul fără aptitudini tehnice deosebite), dar şi depoliticile salariale diferite (unele companii din domeniu au grilede salarizare diferite faţă de altele) sau chiar de capacitateapersonală de a negocia în momentul angajării", conform datelor AIMSHuman Capital.

Nivelul salariilor creşte pe măsura avan­sării pe scaraierarhică: un şef de departament (un manager de nivel superior careconduce de obicei echipe mari, de peste 50-100 de angajaţi) câştigăîn medie 12.127 lei brut pe lună, de aproape două ori mai multdecât un Team leader senior. În general, salariile din domeniultehnic le depăşesc net pe cele din departamentele de suport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO