Business Hi-Tech

Salvare in extremis: evoMAG a semnat acordul pentru preluarea pachetului majoritar în cadrul retailerului online Elefant, care a avut pierderi de peste 15 mil. lei în 2022

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, a fondat elefant.ro în 2010.

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, a fondat elefant.ro în 2010.

Autor: Ioana Nita

15.05.2023, 00:07 4840

Tranzacţia de consolidare are loc pe o piaţă de e-commerce în valoare de peste 6,3 miliarde euro, care are un lider incontestabil: eMAG. Grupul eMAG, care include şi businessurile Fashion Days, Freshful şi Tazz, active în trei ţări, a avut în anul fiscal 2022 venituri de 2,3 mld. de dolari. După achiziţie, evoMAG împreună cu elefant.ro ar putea avea cumulat un business de aproape 400 mil. lei (circa 88 mil. dolari), rămânând astfel la mare distanţă de liderul pieţei.

Elefant Online, compania care operează magazinul online elefant.ro, a anunţat la finalul săptămânii trecut că pachetul majoritar va fi preluat de către evoMAG - unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa online de electro-IT din România. Pachetul majoritar al Elefant Online era deţinut de Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova şi fondator al elefant.ro, prin intermediul offshore-ului Millennium Gold Resources Limited din Cipru. Preluarea de către evoMAG, cu ajutorul fondului de investiţii în start-up-uri tech Catalyst România, acţionar în ambele companii, a venit ca o salvare pentru businessul elefant.ro, care a raportat aproape an de an pierderi, de la înfiinţarea sa în 2010 şi până în prezent.

În cei peste zece ani de activitate, Elefant Online a reuşit să îşi crească anual veniturile, ajungând la o cifră de afaceri de aproximativ 227 milioane lei (circa 46 milioane euro) în 2021, însă nu a reuşit să devină şi un business profitabil, înregistrând pierderi în fiecare an, cu excepţia anului 2020, marcat de izbucnirea pandemiei, când shoppingul online a explodat. Atunci, elefant.ro a raportat un profit de 241.000 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO